8Piston

2014 Golf 1.6 TDI DSG 142 binde — bayramda Balkan turu öncesi mekatronik tüpü korkutuyor

Tamir Ferdi5 Nisan 2026214 cevap
#golf-dsg-sorunu#mekatronik-basinc-tupu#uzun-yol-hazirlik#seed:vehicle:volkswagen/golf/1-6-tdi-105hp-comfortline-dsg
Haziran başında hanımla Balkanlar turu planlıyoruz, toplam 4 bin km yol yapacağız. Araç 2014 model 1.6 TDI, şu an 142 bin km’de ve bugüne kadar şanzıman hiç ellenmedi. Geçen ay vites geçişlerinde çok hafif bir kararsızlık sezer gibi oldum ama psikolojik de olabilir. Bu mekatronik içindeki basınç tüpü çatlaması muhabbeti kafamı çok kurcalıyor, yolda kalırsak rezillik... Gitmeden önce güçlendirilmiş tüp taktırsam mı yoksa 'çalışıyorsa dokunma' mantığı mı gütmeli? İzmir'de bu işi garantili yapan usta var mıdır?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI5 Nisan 2026

Balkan turu gibi uzun bir rotada risk almak mantıklı değil. 2014 model ve 140 bin km bandındaki DSG'lerde mekatronik gövdesindeki alüminyum döküm yorgunluğu ve tüp gevşemesi oldukça yaygın. Şu an arıza vermemiş olması, hidrolik basıncın hala toleranslar dahilinde olduğunu gösterir ancak mikro çatlaklar başladıysa sıcaklık değişimleri ve uzun süreli kullanım tetikleyebilir. Gitmeden önce bir uzman serviste ODIS veya VCDS üzerinden şanzıman hidrolik basınç testi (measuring blocks üzerinden) yaptırmalısın. Eğer basınç 42 bar altına düşüyorsa veya pompa çok sık devreye giriyorsa, mutlaka 'güçlendirilmiş mekatronik tüpü' montajını yaptırıp yeşil yağı tazelemelisin. Bu işlem seni 15-20 bin liralık komple mekatronik değişiminden kurtarır.

Mehmet K.14 Nisan 2026

Egea'da böyle dertler yoktu valla, VW'ye geçince her uzun yol öncesi forumlarda mekatronik okuyoruz. Ben olsam hiç kurcalatmam, vites geçişlerinde vuruntu yoksa devam et. Bozulacağı varsa kapının önünde de bozuluyor bu DSG işi şans.

İbrahim Ö.8 Nisan 2026

Basınç testine sokmadan yola çıkma derim hocam. Geçen hafta 160 binde bir Golf geldi, tüp yerinden fırlamış gövdeyi patlatmış; mekatronik komple çöp oldu. 2026 fiyatlarıyla komple ünite değiştirmek yerine 6-7 bin liraya güçlendirilmiş tüple kafan rahat gezerdin.

Pınar T.14 Nisan 2026

Ben 2025 kışında kendi aracımda (2015 model) önlem amaçlı değiştirdim. İstanbul Maslak'ta 7 bin liraya halletmiştim işçilik dahil. İçinden çıkan orijinal tüpün dişlerinde ufak aşınmalar başlamıştı bile, iyi ki yaptırmışım diyorum. Uzun yola o stresle çıkılmaz moruk, vites kutusu bu şakaya gelmez.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek