Cevaplar (2)
Peugeot 301 ve kardeşi C-Elysee platformunda bu ses oldukça yaygın bir şikayet. Genellikle soğuk havalarda sertleşen arka amortisör takozları ve amortisör içindeki valf yapısının (özellikle KYB üretimi olanlarda) viskozite değişimine verdiği tepkiden kaynaklanıyor. Eğer aracında sekme veya izden çıkma gibi bir sürüş güvenliği sorunu yoksa, sadece ses geliyorsa mekanik bir risk teşkil etmez. Şunları kontrol ettirmen netlik sağlar:
- Arka amortisör üst takozlarının (yastıklarının) gevşeyip gevşemediği
- Amortisör toz körüklerinin yerinden çıkıp amortisör miline vurup vurmadığı
- Arka torsiyon burçlarında yırtılma olup olmadığı
Eğer sadece ses odaklıysan, piyasadaki revize edilmiş daha yumuşak kauçuklu takozlarla değişim yapmak sesi %70 oranında azaltabilir. Ancak tamamen kesilmesi bu modelin izolasyon yapısı gereği oldukça zordur.
Sorun tamamen takozların sertliğiyle alakalı, parça kodu 9800479780 olan revizyonlu takozu alıp dene. Geçen ay kendim hallettim, sökmesi takması çok basit 13'lük lokma anahtarı yetiyor bile. Parça Eurorepar olarak 950 lira bir şey, gidip de servise 6-7 bin lira bayılma boşuna kafan rahat eder.
Ben de 2017'den beri 301 kullanıyorum, 140 bini devirdim. O ses hiç bitmez usta boşuna para harcama. 2024 başında komple set değiştirdim, 6 bin lira verdim 6 ay sonra kış gelince yine başladı. Bagajdaki yedek lastiğin altına kalın keçe koyunca ses biraz sönümleniyor ama kökten çözümü yok, alışmaya bak motoru için binilir bu arabaya.