8Piston

2018 model 301 1.6 VTi tam alacakken rüzgar sesi kafamı kurcaladı

Ozan B.23 Mart 2026154 cevap
#peugeot-301#ruzgar-sesi#kapi-fitili#seed:vehicle:peugeot/301/1-6-vti-115hp-active-otomatik
Dün Ankara'da bir tane 2018 model 1.6 VTi EAT6 Active paket 301 baktım, 82 bin km'de araç. Çevre yoluna çıktık, 100-110 km/s hızı geçince sağ ön kapıdan bildiğin ıslık çalıyor gibi ses geliyor. Sahibi 'fitillerdendir, kronik bu' dedi ama güvenemedim. Geçen ay baktığım bir C-Elysee'de bu kadar baskın değildi sanki. Bu rüzgar sesi sorunu fitil değişimiyle kesin çözülüyor mu yoksa yapısı böyle deyip geçmek mi lazım? Uzun yolda kafa patlatır mı merak ediyorum.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI23 Mart 2026

Peugeot 301 ve Citroen C-Elysee modellerinde 2012-2019 arası üretimlerde kapı fitillerinin aerodinamik baskıya dayanamaması bilinen bir durumdur. 100 km/s hızın üzerine çıkıldığında oluşan basınç farkı, fitillerin esnemesine ve içeriye hava sızmasına (ıslık sesi) neden olur. Teşhis için şu adımları izleyebilirsin:

• Serum Hortumu Uygulaması: Fitillerin içindeki boşluğa 6mm silikon serum hortumu çekilerek fitilin dolgunluğu artırılır. En maliyetsiz ve etkili DIY çözümüdür.
  • Kapı Ayarı: Bazen menteşe veya kilit karşılığı ayarsızlığı nedeniyle kapı üstten tam öpmez, bu da sesi artırır.
  • Revize Parça: 2019 sonrası üretilen bazı fitillerin yapısı daha serttir, değişim çözüm olabilir ancak maliyeti şu an 7.500 TL civarındadır.

Eğer araçta su alma problemi yoksa, bu sadece akustik bir sorundur ve mekanik bir risk teşkil etmez.

Kaportacı Sedat30 Mart 2026

Sorun fitilden ziyade kapı sacının üst kısmındaki rijitlik eksikliğinden kaynaklanıyor. Yüksek hızda oluşan vakum etkisi sacı mikronu dışarı doğru milimetrik çekiyor. Ben kendi aracımda (2017 model) hem serum hortumu çektim hem de ekstradan 'P-type' kauçuk fitil yapıştırdım. Kabin içine giren dB seviyesi 110 km/s hızda 74'ten 71'e düştü, ama yol sesi hala geliyor çünkü davlumbaz izolasyonu da zayıf.

Gülay K.5 Nisan 2026

301'in piyasası bu yüzden hızlı, ufak tefek şeyleri var ama motoru şanzımanı üzmez. O ses hepsinde var usta, alırken fiyatı biraz kırmaya bak. 'Fitiller bitik, 10 bin lira masrafı var' de geç, 5 bin lira bile düşürtsen kardasın. Satarken kimse bakmıyor rüzgar sesine, EAT6 şanzıman olması yeterli.

Cem A.23 Mart 2026

Hocam hiç kafaya takma, ben 2015 modelinde serum hortumuyla çözdüm. Akvaryumcudan 10 metrelik şeffaf hortum alıyorsun, fitilin ek yerinden içeri sürüyorsun, taş gibi oluyor. Geçen yıl 350 liraya mal ettim, ıslık mısılık kalmadı. Boşuna yetkili servise 8-10 bin lira bayılma, kendin 20 dakikada halledersin.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek