Cevaplar (2)
1.2 PureTech motorlardaki ıslak triger (Wet Belt) yapısı, 2012-2017 arası modellerde en kritik arıza potansiyelidir. Yağ kapağından baktığında gördüğün o tüylenme, kayışın kimyasal yapısının bozulduğunun ve kauçuk parçacıkların yağa karıştığının net kanıtıdır. Bu parçacıklar karterdeki yağ süzgecini tıkayarak motorun yağlamasını keser. Rölantideki o hafif sarsıntı, değişken supap zamanlaması (VVT) selenoidlerinin tıkanmaya başlamasından kaynaklanıyor olabilir. Eğer aracı alacaksan, ekspertizden ziyade karteri açtırıp süzgecin durumuna baktırman şart. Aksi takdirde 2026 yılı işçilik fiyatlarıyla 120-150 bin TL arası bir motor revizyonuyla karşılaşabilirsin. Faturalı değişim yoksa o kayış hiç değişmemiş gibi davranman en sağlıklısı.
Valla moruk fatura yoksa o lafa inanma, herkes 'yeni değişti' der satarken. Ben 2025 mart ayında benzer bi durumu yaşadım, ekranda 'oil pressure fault' yazısını gördüğüm an sağa çektim de kurtardım motoru. Şanslıydım sadece 22 bin liraya triger set ve işçilikle kurtardım ama o stres yetiyor.
Hocam o kayışın genişliğini ölçen özel bir aparat var, servislerde ya da iyi ustalarda bulunur, yağ dolum ağzından sokup bakıyorlar. Eğer aparat kanala girmiyorsa kayış şişmiş demektir direkt değişim ister. Ben geçen yıl 2015 model Celysee için seti 9 bin liraya kendim alıp dışarda taktırdım, süzgeci de temizlettim içinden resmen çamur çıktı.