Cevaplar (4)
Mazda 929'daki JE-V6 motorun termal yönetim karakteristiği, radyatör üst kazanındaki polimer malzemenin termal yorulma limitlerini zorluyor. Özellikle 2026 yılındaki yedek parça tedarik zinciri sıkıntıları göz önüne alındığında, orijinal plastik kazanlı radyatör yerine full-aluminum (tam alüminyum) bir radyatör özel yaptırmak en mantıklı çözüm. P0117 gibi hata kodları almasan bile genleşme kabındaki su seviyesini haftalık kontrol etmen kritik. Ayrıca radyatör kapağının (1.1 bar veya 0.9 bar) basıncı tahliye edip etmediğini test ettir; kapak bozuksa basınç direkt üst kazana biner ve çatlağı tetikler. Yıllık 45-50 bin TL bandındaki bakım maliyeti, bu segmentteki 30 yaş üstü bir E-segment araç için (parça nadirliği sebebiyle) ne yazık ki güncel piyasa gerçeği.
Hocam o üst kazanı İkitelli'de alüminyum döküm yapan yerler var, 2024 Mart'ta 7 bin liraya halletmiştim ben. Plastik kaynağı falan sakın deneme, basınç gelince 15. kilometrede yine patlıyor. Ben termostatı da 82'lik taktım, fanı biraz erkene çektim kafam rahatladı valla.
Valla bu araçları sevmek başka bir kafa ama masrafı E39 528i ile yarışır hale gelmiş. Geçen ay Ankara Şaşmaz'da bir tane 929 denk geldi, sahibi sadece radyatör ve hortum setine 20 bin lira harcamış. Bu bütçelere parça bolluğu açısından Maxima A32 bakmak daha mı mantıklı acaba diye düşündürüyor insanı.
Aynı motorlu MPV'de de yaşadım aynısını, 180 binde başlamıştı sızdırmaya. Radyatör üst kazan çatlağı bu motorun kaderi abi, ısınan V6 bloğu o plastiği zamanla kağıt gibi yapıyor. Parça kodu bulup yurt dışından getirtmeye kalksan kargo gümrük derken astarı yüzünü geçiyor zaten.