8Piston

2000 model 626 1.8 GLX rölanti dalgalanması ve vakum karmaşası

Elif G.20 Mart 2026163 cevap
#mazda-626#vakum-kacagi#rolanti-sorunu#seed:vehicle:mazda/626/1-8-glx-fp
Daha önce yıllarca 2012 model bir araç kullandım, konfor ve sürüş hissi için nisan ayında 2000 model 245 bindeki bu 626 1.8 GLX'e geçtim ama vakum hattı mevzusu canımı sıkmaya başladı. Motorun üstü sanki örümcek ağı gibi hortum dolu ve çoğu kemik gibi olmuş, geçen hafta dokunduğum bir tanesi elimde kaldı. Özellikle sabahları ilk çalıştırmada rölanti 1500'den bir anda 500'e düşüp stop edecek gibi oluyor, motor ısınınca biraz toparlıyor ama performans kaybı çok net. Bu kadar sorunsuz denen bir arabada her yerinden hortum fışkıran bu sisteme katlanmak mantıklı mı yoksa hortumları komple yenilemek servet mi tutar?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI20 Mart 2026

Mazda 626 (FP motor) üzerindeki vakum hattı kaçakları, emme manifolduna ölçülmemiş hava girmesine neden olarak hava-yakıt karışımını bozar. Bu durum rölanti istikrarsızlığına ve performans kaybına doğrudan sebeptir. Isınınca düzelmesi, ısınan parçaların genleşerek mikro çatlakları kapatmasından kaynaklanır. Öncelikle şu detayları kontrol etmelisin: Fren pedalında sertleşme var mı? Eğer varsa Westinghaus hattında da kaçak olabilir. Tüm hattı yüksek ısıya dayanıklı silikon hortumlarla yenilemek en kesin çözümdür. Yetkili servis yerine işi bilen bir Japon ustasında 3500-5000 TL arasına bu sorunu kökten çözebilirsin. P0171 (fakir karışım) hata kodu alıp almadığını da bir OBD cihazıyla teyit etmen iyi olur.

Ahmet Y.21 Mart 2026

Hocam hiç korkma, internetten 3mm ve 5mm metrelik silikon vakum hortumu sipariş et, toplam 700-800 lira bir şey tutar. Geçen yıl benim 98 modelde kendim tek tek söküp taktım, birini söküp yenisini takarak ilerlersen karıştırmazsın. O sertleşenler hava emdiği için beyin yakıtı ayarlayamıyor, değiştirince arabanın kaderi değişiyor valla.

Ozan B.23 Mart 2026

Benim 626'da da vardı aynı dert, Ankara İvedik'te ustaya götürdüm 'abi bunlar böyle' dedi ama ben inat ettim komple elden geçirdik. 260 bindeydi benimki, vakum kaçakları yüzünden vites geçişlerinde bile devir sapıtıyordu. Kronik ama bir kere düzgün yapınca 10 yıl kafan rahat olur, Mazda'nın diğer mekanik parçaları gibi ömürlüktür katlandığına değer.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek