8Piston

2013 i20 Elite arka kapı kilitlenmiyor, kendim sökebilir miyim?

Sibel Y.27 Nisan 2026484 cevap
#i20-kilit-sorunu#kapı-aktüatörü#diy-tamir#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-gamma-elite-otomatik
142 bindeki 2013 model 1.4 Elite i20'de sağ arka kapı kafayı yedi. Kumandaya basıyorum diğerleri tık diye kilitleniyor, bu öylece bakıyor bazen de elle kilitliyorum ama açılmıyor. Geçen ay Ankara İvedik'te bir yere sordum sadece kilit mekanizması değişimi için 4 bin lira fiyat çektiler, kilit motoru (aktüatör) bitmiş diyorlar. Elim anahtar tutar, kapı döşemesini söküp kendim girmek istiyorum ama cam mekanizması falan düşer mi diye tırsıyorum. Daha önce bu PB kasa i20'de kilit motorunu kendi değiştiren var mı, hassas noktası nedir?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI27 Nisan 2026

Hyundai i20 PB facelift modellerinde kapı kilit aktüatörü arızası oldukça tipik bir durumdur. Genellikle içindeki motorun mekanik direnci artar veya dişli sistemi aşınır. DIY olarak müdahale edeceksen şu noktalara dikkat etmelisin:

• Cam Sabitleme: Döşemeyi ve iç sacı sökerken camı en üst konuma getirip koli bandıyla kapı çerçevesine sabitlemen şart. Aksi halde cam raydan çıkar ve kriko mekanizmasına zarar verirsin.
  • Parça Kodu: Arka sağ için muhtemel parça kodu 81420-1J000'dir ancak şasi numaranla kontrol etmen daha sağlıklı olur.
  • Kablo Gerginliği: Kapı koluna giden çelik teli sökerken plastik tırnağı kırmamaya çalış, o yılların plastiği zamanla gevrekleşmiş olabilir.

Gerekli aletler: 10 numara lokma, yıldız tornavida ve plastik trim sökme aparatı. Eğer motorun sadece kömürleri bittiyse içini açıp temizlemek çözüm olabilir ama uğraşmana değmez, yeni aktüatör takıp geçmek daha garantidir.

Emine Ç.28 Nisan 2026

Kardeş ben 2025 başlarında sol ön kapı için yaptım aynısını. 1200 liraya yan sanayi parça aldım, 2 saatimi aldı. En gıcık kısım o kapı telini yerine oturtmak, elin girmiyor oraya haberin olsun. Camı bantlamayı sakın unutma, ben bir an boş bıraktım küt diye düştü içeri, neyse ki kırılmadı.

Merve S.24 gün önce

Valla bu i20'lerin kronik derdi bu kilitler. Bende 2014 olanı vardı, iki kapı birden yapınca uğraşmadım, serviste yaptırıp ilana koydum. Egea'ya geçtim geçen yıl, onda en azından parça her yerde bedava.

Yusuf D.24 gün önce

Kilit motorunu almadan önce soketteki voltajı kontrol et hocam. Bazen o körüğün içinden geçen kablolar kırılıyor, aktüatör sağlam çıksa boşuna masraf yaparsın. P0420 falan gibi bir hata kodu vermez bu ama merkezi kilit beyninden gelen sinyali ölçmekte fayda var.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek