8Piston

2024 Focus Active X 1.5 EcoBlue derin uyku modu - her sabah uygulama uyarısı bıktırdı

Mekanikçi Erkan24 Nisan 2026174 cevap
#ford-focus#derin-uyku-modu#aku-problemi#seed:vehicle:ford/focus/1-5-ecoblue-115-active-x-hb-otomatik
Geçen yıl eylül ayında 18 bin km'deyken aldığım Focus'un konforuna, yol tutuşuna bayıldım ama bu derin uyku olayı beni soğutmaya başladı. Önceki aracım Corolla'da anahtarı bırakıp 1 ay gitmesem tık diye alırdı, bu araçta FordPass'ten sürekli 'derin uyku modu etkinleştirildi' bildirimi geliyor. Aracı dün akşam 19:00'da park ettim, sabah 08:00'de telefon titriyor, akü voltajı 11.9V altına inmiş hemen tasarruf moduna geçmiş. Uzaktan çalıştırma falan hak getire, hiçbir özellik çalışmıyor araç kendini kapatınca. Servise geçen hafta gittim, yazılım güncellediler ama durum aynı, akıllı şarj sistemi aküyü bilerek %80'de bırakıyor diyorlar, böyle kronik saçmalık mı olur?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI24 Nisan 2026

Bu durum Focus Mk4.5 kasalarda telematik modülünün (TCU) uykuya dalmaması ve akıllı şarj algoritmasının yakıt ekonomisi için alternatörü erken devreden çıkarmasından kaynaklanıyor. Sistem aküyü asla tam kapasite şarj etmediği için voltaj eşiği çok çabuk 'kritik' seviyenin altına düşüyor.

Şu adımları izlemeni öneririm:

• Akü İzleme Sensörü (BMS) resetlemesi yapıldı mı? Yapılmadıysa serviste mutlaka talep et.
  • Ford'un son yayınladığı TCU güncellemesi bu parazit tüketimi bir nebze azaltıyor, versiyon numarasını kontrol ettir.
  • Eğer sorun devam ederse, EFB tipi orijinal akü yerine AGM tipi ve bir tık yüksek kapasiteli bir aküye geçmek bu süreyi 3-4 katına çıkaracaktır.
  • Kısa mesafe mi kullanıyorsun? Eğer günlük 10 km altı sürüş yapıyorsan akıllı şarjın aküyü toparlaması imkansıza yakın.
Şükriye H.24 gün önce

Abi çözüm basit aslında ama servis söylemez. Akü eksi kutup başındaki o ince soketi çekersen akıllı şarj devreden çıkar, alternatör eski usul sürekli basar aküye. Ben 2025 başından beri öyle biniyorum, 14.4V sabit alıyorum ne derin uyku kaldı ne marş basmama korkusu. Geçen ay ölçtüm akü sağlığı %95 çıktı.

Ahmet Y.27 gün önce

Olay tamamen BMS (Battery Management System) algoritmasıyla alakalı hocam. Emisyonu düşük tutmak için alternatörü sadece motor frenindeyken tam yükte çalıştırıyor, normal sürüşte aküden yiyor. BimmerForum'da benzer sistemleri deaktive ediyorlar ama bizde garantiyi bozabilir, yine de teknik olarak 12.1V altına inmesi sağlığa zararlı.

Fatma S.24 gün önce

Valla ben de mart ayında sıfır aldım Active X, daha 3 bin km'deyim bende de başladı. Sabahları keyless go bile çalışmıyor bazen, kapı koluna dokununca açmıyor gidip kumandadan basıyorum. Bu kadar para verip her sabah telefon ekranında uyarı görmek cidden insanın canını sıkıyor ya.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek