8Piston

2024 Egea Cross 1.6 MJT 130 - Turbo hortumu yağ terlemesi normal mi?

Ozan B.22 gün önce324 cevap
#egea-cross#turbo-hortumu#yag-terlemesi#seed:vehicle:fiat/egea/1-6-multijet-130-cross-suv-mt
Mart ayında 2021 model Corolla'yı satıp bu Egea Cross 1.6 130 beygirlik versiyona geçtim, araç şu an 14 bin km'de. Geçen hafta silecek suyunu tamamlarken fark ettim, turbo emiş hattındaki plastik borunun birleşim yerlerinde resmen yağ ıslaklığı var, üzerine toz yapışmış çamur gibi olmuş. Eski aracımda motor bloğu 60 bin km boyunca pırıl pırıldı, bu araçta 15 bine gelmeden böyle bir görüntü olması canımı sıktı. Servis danışmanı 'bunların hepsinde var, kronik bir durum ama sorun teşkil etmez' dedi geçiştirdi. Bu durum gerçekten her 1.6 MJT motor için standart mı yoksa usta mı başından savdı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI22 gün önce

1.6 Multijet 130 HP motorlarda bahsettiğin turbo emiş hattı terlemesi oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bunun temel sebebi karter havalandırma sisteminden gelen yağ buharının, turbo emiş borusu içindeki plastik ve kauçuk bağlantı noktalarındaki toleranslardan sızmasıdır. Kontrol etmen gereken iki nokta var:

• Sızıntı sadece nemlenme/tozlanma şeklinde mi yoksa boru üzerinden aşağıya doğru damlama yapıyor mu? Damlama varsa bağlantı kelepçesi veya O-ring deforme olmuş olabilir.
  • Turbo pallerinde veya intercooler girişinde aşırı birikme olup olmadığını kontrol ettir.

Eğer çekişte düşüş veya ıslık sesi gibi bir durum yoksa, bu terleme genellikle mekanik bir arıza belirtisi değildir. Parça değişimi yapılsa bile 10-15 bin km sonra tekrar etme ihtimali yüksektir. Balata spreyi ile temizleyip 1000 km sonra durumu tekrar gözlemle.

Tolga N.17 gün önce

O bağlantı noktasındaki O-ring'i sanayide daha etli bir tanesiyle değiştirip üzerine sağlam bir metal kelepçe atarsan %90 kesiliyor kral. Fabrika çıkışı takılan plastik kelepçeler ısı döngüsüyle gevşeme yapıyor, buhar da aradan sızıyor. 150-200 liraya çözülecek iş için canını sıkmaya değmez, motorun genel sağlığına bir zararı yok o durumun.

Hüseyin O.13 gün önce

Valla ben de Golf'ten Egea'ya geçince benzer bir şok yaşamıştım. O tertemiz motor görüntüsüne alışınca bu terlemeler sanki motor patlayacakmış hissi veriyor ama alışıyorsun. Geçen yıl 2022 model sedanımda vardı aynı mevzu, o şekilde sattım alan arkadaş da biliyordu durumu, piyasada herkes kabul etmiş bunu.

Murat Ş.19 gün önce

Hocam 2023 modelini 40 bin kmdir kullanıyorum, ilk 10 bin bakımından beri o bölge bende de nemli. Ankara'da tanıdık bir ustaya gösterdim, 'yağ eksiltme yapmıyorsa kafaya takma, multijetlerin karakteri bu' dedi. Ben her bakımda orayı sildiriyorum, 5-6 ay sonra yine aynı kıvama geliyor ama performansa bir etkisi olmadı şimdiye kadar.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek