Cevaplar (2)
1.6 Multijet 130 HP motorlarda bahsettiğin turbo emiş hattı terlemesi oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bunun temel sebebi karter havalandırma sisteminden gelen yağ buharının, turbo emiş borusu içindeki plastik ve kauçuk bağlantı noktalarındaki toleranslardan sızmasıdır. Kontrol etmen gereken iki nokta var:
- Sızıntı sadece nemlenme/tozlanma şeklinde mi yoksa boru üzerinden aşağıya doğru damlama yapıyor mu? Damlama varsa bağlantı kelepçesi veya O-ring deforme olmuş olabilir.
- Turbo pallerinde veya intercooler girişinde aşırı birikme olup olmadığını kontrol ettir.
Eğer çekişte düşüş veya ıslık sesi gibi bir durum yoksa, bu terleme genellikle mekanik bir arıza belirtisi değildir. Parça değişimi yapılsa bile 10-15 bin km sonra tekrar etme ihtimali yüksektir. Balata spreyi ile temizleyip 1000 km sonra durumu tekrar gözlemle.
O bağlantı noktasındaki O-ring'i sanayide daha etli bir tanesiyle değiştirip üzerine sağlam bir metal kelepçe atarsan %90 kesiliyor kral. Fabrika çıkışı takılan plastik kelepçeler ısı döngüsüyle gevşeme yapıyor, buhar da aradan sızıyor. 150-200 liraya çözülecek iş için canını sıkmaya değmez, motorun genel sağlığına bir zararı yok o durumun.
Valla ben de Golf'ten Egea'ya geçince benzer bir şok yaşamıştım. O tertemiz motor görüntüsüne alışınca bu terlemeler sanki motor patlayacakmış hissi veriyor ama alışıyorsun. Geçen yıl 2022 model sedanımda vardı aynı mevzu, o şekilde sattım alan arkadaş da biliyordu durumu, piyasada herkes kabul etmiş bunu.
Hocam 2023 modelini 40 bin kmdir kullanıyorum, ilk 10 bin bakımından beri o bölge bende de nemli. Ankara'da tanıdık bir ustaya gösterdim, 'yağ eksiltme yapmıyorsa kafaya takma, multijetlerin karakteri bu' dedi. Ben her bakımda orayı sildiriyorum, 5-6 ay sonra yine aynı kıvama geliyor ama performansa bir etkisi olmadı şimdiye kadar.