8Piston

G20 LCI 320i M Sport düşük hızda fren ıslığı - 4000 km yol öncesi riskli mi?

Emine Ç.26 Nisan 2026403 cevap
#bmw-g20#m-sport-fren#fren-sesi#seed:vehicle:bmw/3-serisi/320i-1-6-170hp-m-sport-lci-otomatik-2022
Aracı geçen Kasım'da 28 binde aldım, şu an 34 bine geldi. Haziranda Balkanlar'a, yaklaşık 4000 km'lik bir rotaya çıkacağım ama düşük hızlarda dururken gelen o meşhur metalik ıslık sesi canımı sıkıyor. Özellikle trafikte dur-kalk yaparken sanki dolmuş freni gibi ötüyor, M Sport mavi kaliperlerin karizması çiziliyor resmen. Servis 'normal bu balatalar performans serisi' diyor ama uzun yolda, yüksek ısıda bu ses artar mı yoksa sadece şehir içi düşük hız sorunu mu? Disklerde herhangi bir fatura oluşumu yok, balatalar da yarıda ama yola bu sesle çıkmak güvenli mi merak ediyorum.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI26 Nisan 2026

M Sport fren sistemindeki ıslık sesi, balataların içindeki yüksek metal oranı ve toz birikmesiyle alakalı kronik bir durumdur. Güvenlik açısından bir risk teşkil etmez ancak konforu ciddi bozar. Uzun yolda frenler ısındığında bu ses genelde azalır, sorun en çok şehir içi düşük hızlarda ve hafif basışlarda ortaya çıkar. Gitmeden önce şu detayı kontrol etmen iyi olur: Yüksek hızda sert frenleme yapınca direksiyonda titreme oluyor mu? Eğer yoksa disklerde yamulma yoktur, sadece ses için balata değiştirmek maliyetli olur. İçin rahat etsin dersen, gitmeden önce kaliper içlerini basınçlı suyla tozdan arındırıp balata kenarlarına ince bir kat seramik/bakır gres sürülmesi sesi %70 oranında keser.

Fatma S.27 Nisan 2026

Aynı LCI kasayı 2025 başından beri kullanıyorum, 18 bin km'de bende de başladı. Sorun balata bileşenlerinin ısıyı tahliye ederken rezonans yapması, Bimmerpost forumlarında bu konuda sayfalarca teknik veri var. Performans kaybı yaşatmaz ama Balkanlar'ın tozlu yollarında ses artabilir, yanına bir kutu balata spreyi alıp 1000 km'de bir disk aynalarına sıkarsan geçici rahatlatır.

Usta Hakan27 Nisan 2026

Valla hocam 2 yıl önce 2023 modelinde yaşadım, geçen sene Borusan değişim için 30 bin liraya yakın fiyat çekmişti. Maslak'ta bir özel serviste balata kenarlarını zımparalatıp temizlettim, 3 bin liraya hallettiler sesi kestik. Uzun yolda hiç korkma, aksine performanslı kullanımda o ses gidiyor, diskleri de çizmiyor bas git hiçbir şey olmaz.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek