Cevaplar (3)
E90 xDrive sistemindeki ATC 350 transfer kutusu oldukça hassastır ve belirtilen 2mm'lik diş derinliği farkı, ön ve arka akslar arasında dönüş hızı sapmasına neden olarak kavramayı sürekli aktif tutar. Bu da yağın aşırı ısınmasına ve silkelemeye yol açar. 24.000 TL fiyat muhtemelen BMW Group onaylı DTF-1 özel yağını ve yetkili servis işçiliğini kapsıyor. Sorunun çözümü için sadece yağ değişimi yetmeyebilir; önce 4 lastiğin de aynı marka, model ve yakın diş derinliğinde (maksimum 1.5mm fark) olduğundan emin olmalısın. Eğer yağ değişiminden sonra silkeleme geçmezse, transfer kutusu içindeki debriyaj paketleri veya aktüatör motoru üzerindeki plastik dişli aşınmış olabilir. Özel servislerde bu işlem (yağ + kalibrasyon) genellikle 10-12 bin TL bandında tamamlanabiliyor.
Dostum 2024 başında benzerini 145 bin km'deyken yaşadım, o zaman 9 bin lira vermiştim ama kur ve enflasyon malum. 24 bin lira yetkili servis fiyatıysa normal ama özel servis için çok fazla. Lastik olayına kesinlikle katılıyorum, xDrive'da 2mm fark bile transfer kutusunu kucağına almana sebep olur, önce arkalara da aynı seriden yeni lastik çek yoksa yeni yağ da 5 bin km sonra özelliğini yitirir.
VTG yağı dediğin DTF-1 standartında bir yağ, 1 litresi piyasada şu an 3500 TL civarı (parça kodu: 83222409710). Altına girip boşaltma tapasını açıp değiştirmek 20 dakika ama OBD üzerinden cihaz bağlayıp aşınma değerini sıfırlaman şart yoksa sistem eski yağın viskozitesine göre basınç basmaya devam eder. Kendin yapacaksan bile bir yerde kalibrasyon yaptır, 24 bin vermeye gerek yok.