8Piston

2011 E90 316i su eksiltme ve plastik yorgunluğu

Merve S.25 gün önce284 cevap
#e90-sogutma#genlesme-tanki#su-eksiltme#seed:vehicle:bmw/3-serisi/316i-1-6-115hp-comfort-manuel-e90
Ocak ayında 14 yıldır bindiğim sorunsuz Corolla'yı satıp 165 binde 2011 model E90 316i aldım. Sürüş keyfi falan başka dünya ama geçen hafta Zincirlikuyu trafiğinde 'coolant low' uyarısı verdi. Kaputu açtım genleşme tankının dibindeki o meşhur flanş bildiğin gevreyip çatlamış. Ustaya sordum 'bu arabaların kaderi bu' diyor. Valla Corolla'da 200 bin km kapak açmadım, bunda 4 ayda soğutma sistemi elimizde kaldı. Bu plastik aksamları komple yenilesem mi yoksa her an patlayacak bombayla mı geziyoruz usta?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI25 gün önce

E90 kasalarda, özellikle N45 motor kodlu 316i modellerinde soğutma sistemi plastiklerinin termal döngü dayanımı maalesef Japon araçlarındaki gibi yüksek değildir. Yaşadığın durum tipik bir 'plastik gevreleşmesi' vakası. Genleşme tankı (Expansion Tank) ve radyatör üst hortum flanşları genellikle 120-150 bin km bandında ekonomik ömrünü tamamlar.

Şu an sadece çatlayan parçayı değiştirmen kısa vadeli çözüm olur ancak sistem basınçlandığında bir sonraki en zayıf halka (genellikle termostat gövdesi veya kalorifer hortumu rekorları) patlayacaktır.

Önerim:

• Behr veya Mahle marka genleşme tankı,
  • Radyatör üst ve alt hortumları,
  • Termostat ve devirdaim kontrolü.

Eğer bu seti komple yenilersen yaklaşık 60-80 bin km daha kafa rahat gezersin. Sadece flanş değişimiyle kalırsan 3 ay sonra başka bir yerden kaçırması kaçınılmaz hocam.

Tamir Ferdi23 gün önce

Hocam o flanşların kodu 17127548222 falan gidiyor, yan sanayi alma sakın. Geçen yıl mart ayında Ankara İvedik'ten Behr marka tankı 2200 liraya aldım, kendim taktım 1 saat sürmedi. O-ringleri de mutlaka BMW'nin kendi orijinal setinden al yoksa iki haftaya yine sızdırır, tecrübeyle sabit.

Hüseyin O.19 gün önce

BMW forumlarında 'cooling system overhaul' diye aratırsan 150 bin km sonrası bunun standart prosedür olduğunu görürsün. Ben de 2024 başında 320i varken yaşamıştım, radyatör dahil komple seti Maslak'ta bir yere 18 bin liraya mal etmiştim. Toyota gibi bin git arabası değil bunlar, bakımı vaktinden önce yapmazsan yolda bırakır moruk.

Ali B.14 gün önce

Sorun aslında malzemenin PA66-GF30 (Cam elyaf takviyeli poliamid) olmasından kaynaklı. Sürekli 100-105 derece çalışma sıcaklığı bu plastiği zamanla yapısal olarak bozuyor. BMW'nin yüksek çalışma sıcaklığı politikası maalesef bu yan etkileri doğuruyor. Kendi aracımda dijital göstergeden takip ediyorum, 108 dereceyi gördüğü an fan açıyor ama o sırada plastikler çoktan stres altına girmiş oluyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek