Cevaplar (2)
CAV ve CTH kodlu 160 hp'lik Twincharger motorlarda piston ve segman hasarı, genellikle yüksek yanma odası sıcaklığı ve fakir karışımdan kaynaklanan kronik bir durumdur. Eğer aracında tekleme, rölantide dalgalanma veya son 3-4 ayda artan bir yağ eksiltme (1000 km'de 0.5 litre üstü) varsa kompresyon testi yaptırmanı öneririm. 2026 yılı parça ve nitelikli işçilik maliyetleriyle motor revizyonu 100-120 bin TL bandına dayandı. Eğer aracını seviyorsan ve uzun vadeli bineceksen 'forged' piston setiyle bu sorunu kökten çözebilirsin; ancak ekonomik odaklı bir sürüş istiyorsan Corolla gibi atmosferik-hibrit seçenekler risk yönetimi açısından daha mantıklı bir tercih olacaktır.
Hocam ben 2024 başında 115 bin km'deyken korkudan Wössner forged piston taktırdım. O zaman parça seti 35 bin civarıydı, şimdi baktım euro car parts üzerinde sadece set 65 bine fırlamış. Eğer kendin yapmayacaksan usta masrafıyla 100 bini bulur, biniciysen yaptır kafan rahatlasın moruk.
Aynı dertten dolayı 2013 model 160'lık scirocco aracımı geçen yıl ekimde sattım. 1. ve 2. pistonun kompresyon değerleri 8.5 bar gelince direkt elden çıkardım. Performans güzel ama her an motor kucağımda gezecekmişim hissi adamı bitiriyor, Leon 1.2 TSI aldım kafa rahatladı valla.
Bu motorun termal yönetimi çok kritik. Özellikle 95 oktan yakıt ve yüksek sıcaklık birleşince 'pre-ignition' dediğimiz olay piston tepesini eritiyor. Eğer devam edeceksen kesinlikle 97+ oktan veya kaliteli katkı kullanıp yağ soğutucusunu kontrol ettirmen lazım, Excel'de maliyet hesabı yapıyorsan o risk kalemini %100 yaz oraya.