8Piston

2014 Golf 7 1.4 TSI 122hp wastegate kronik mi, yaptırıp binilir mi?

Mustafa D.12 Mart 2026194 cevap
#vw-golf-7#tsi-motor#epc-lambasi#seed:vehicle:volkswagen/golf/1-4-tsi-122hp-comfortline-manuel
Mart ayında 2005 model Megane 2'den 138 bin km'deki bu Golf'e geçtim, konfor ve yalıtım olarak başka dünya ama geçen hafta otobanda rampa çıkarken bir anda EPC yaktı araç. Kenara çekip stop ettim düzeldi ama dün şehir içinde yine güç kesti, araba resmen 60 beygir gibi kalıyor. Özel servise götürdüm, bilgisayara bağladılar direkt turbo wastegate kolu takılıyor dendi, 4800 TL masraf çıkardılar. Arabadan genel olarak çok memnunum ama bu sorun her 10 binde bir hortlayacaksa tadım kaçar. Bu işin kesin çözümü var mı yoksa kronik diye her sene servise mi bağış yapacağız?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI12 Mart 2026

1.4 TSI 122hp (CAXA/CXSA) motorlarda bu sorun turbo üzerindeki aktüatör kolunun ısıdan dolayı korozyona uğraması ve kurum bağlaması nedeniyle sıkça yaşanır. EPC ışığı ve 'limp mode' (koruma modu) tetiklenmesi tipik belirtisidir. Çözüm için üç yolun var: İlki, kolun ve milin ısıya dayanıklı özel seramik greslerle yağlanması ki bu geçici bir çözümdür. İkincisi, piyasada satılan wastegate tamir kitleri ile sadece o mekanizmanın yenilenmesi; bu işlem ortalama 5.000-7.000 TL arası tutar ve düzgün yapılırsa seni 40-50 bin km rahat götürür. Üçüncüsü ise komple turbo değişimi ancak senin km seviyende buna gerek yok. Eğer turbo pervanelerinde boşluk yoksa tamir kitiyle yola devam etmen en mantıklısı.

Hüseyin O.21 Mart 2026

Valla hocam Megane'dan sonra o Golf'ten inmek istemezsin, wastegate bu motorun nazarıdır. Ben Ankara Şaşmaz'da 2025 başında 3500 liraya hallettirdim, usta 'bu yaşlarda her TSI bir kere uğrar buraya' dedi. Yaptırdıktan sonra bir daha kolay kolay üzmez, arabadan soğumana değecek bir masraf değil.

Zeynep A.23 Mart 2026

VAG grubunda özellikle 2012-2016 arası manüel wastegate mekanizmalarında tolerans hatası var. Sıkışma başladığında ECU turbo basıncını regüle edemediği için güvenlik amacıyla yakıtı kesiyor ve EPC yakıyor. Onarımı yaparken mutlaka revize edilmiş 'spacer' (pul) taktırmanı öneririm, o boşluğu alarak tekrar sıkışmasını engelliyorlar.

Yusuf D.16 Mart 2026

Geçen yıl 125 bindeyken başıma geldi, sanayide turbocu 6 bin istedi diye sinirlenip kendim giriştim. Isıya dayanıklı bakır sprey ve ince zımparayla o milin oradaki kurumu temizledim, 15 bin km oldu hala tık demedi. Boşuna komple parça değiştirmeyin, orası sadece ısıl genleşmeden dolayı sıkışıyor, biraz temizlik ve doğru yağlama yetiyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek