Cevaplar (1)
1.2 TSI 105hp (CBZA/CJZA) motorlarda bu sorun oldukça yaygın. Genellikle V465 motor kodlu turbo aktüatörünün içindeki plastik dişlilerin aşınması veya milin korozyon nedeniyle sıkışmasından kaynaklanır. Servis genellikle tamir yerine komple değişim yoluna gider. 19.200 TL'lik fiyat yetkili servis standartlarında güncel (Mayıs 2026) parça ve işçilik maliyetleri dahilinde 'normal' görünse de, dışarıda maliyeti ciddi oranda düşürebilirsin. Orijinal Mahle veya IHI marka aktüatörü piyasada yaklaşık 7.500-9.000 TL bandında bulabilirsin. Üzerine 3.000 TL civarı bir işçilikle toplamda 11-12 bin TL'ye bu işi sanayide çözmen mümkün. Ancak değişim sonrası mutlaka adaptasyon yapılması gerekiyor, buna dikkat et.
Parça kodu muhtemelen 04E145725S civarı bir şeydir, internetten oem bakarsan 7 bin liraya bile var. Ben geçen yıl 130 bindeki Leon'da kendim değiştirmeye yeltendim ama o turbonun arkasındaki segmanı sökmek ölüm, elim parçalandı. İşçilikten kaçma derim ama 19 bin de yetkiliye bayılma, iyi bir turbocu 1 saatte halleder.
P334A00 hata kodu veriyorsa o aktüatörün işi bitmiştir hocam. Yağlama falan diyenlere bakma, içine su kaçtığı için içindeki potansiyometre oksitleniyor, temizlesen de 2 hafta sonra yine yolda bırakır. 2026 yılındayız, orijinal parça fiyatları uçtu ama sanayide düzgün bir yerde yarı fiyatına yaptırırsın.
Valla ben de 2015 modelinde yaşamıştım aynı mevzuyu, yaptırıp direkt ilana koydum. Bu 1.2'lerin turbosu genel olarak nazlı, yarın öbür gün turbo milinden de ses gelmeye başlar. 19 bin vereceğine dışarıda 10 bine çöz, kalanı cebine koy aracı tazele derim.