Cevaplar (3)
Golf 7.5 (MQB platformu) araçlarda bu debriyaj pedalı gıcırtısı kronik bir durumdur ve genellikle debriyaj üst merkezinin (clutch master cylinder) içindeki plastik pistonun veya geri getirme yayının sürtünmesinden kaynaklanır. Parça kodu muhtemelen 5Q0721388 serisinden biridir. Stok bulamıyorsan şu adımları izleyebilirsin:
- Geçici Çözüm: Pedalın üst kısmındaki yaylı mekanizmaya ve merkezin girişine beyaz lityum gres veya silikon sprey sıkabilirsin. WD-40 kullanma, çünkü oradaki kauçuk ve plastik aksamı zamanla kurutup daha fazla zarar verir.
- Parça Uyumu: Aynı parça Audi A3, Seat Leon ve Skoda Octavia modellerinde de kullanılıyor. VAG grubunun diğer markalarının stoklarını bu kodla sorgulatabilirsin.
- Kontrol: Gıcırtı sadece ses mi yapıyor yoksa pedalda geri gelmeme veya yumuşama var mı? Eğer sadece sesse, kaliteli bir yağlama seni parça gelene kadar 5-6 ay rahat götürür.
Sorun tamamen polimer sürtünme katsayısıyla alakalı, malzeme zamanla kuruma yapıyor. Benzer durumu 2019 model aracımda yaşadım, PTFE bazlı kuru yağlayıcı sprey kullandım. Sıvı gres toz topluyor, kuru yağlayıcı (dry lube) uzun vadede plastik aksam için daha sağlıklı bir çözüm oluyor, aklında bulunsun.
Kardeş o parça için boşuna ithalat bekleme, piyasada 5Q0 kodlu ürünler şu an genel bir lojistik sıkıntısında. Alacaksın eline kaliteli bir sıvı gres, o yayın ve plastik pimin olduğu yere iyice yedireceksin. Ses yüzde 90 kesilir, parça gelene kadar değil seni 20 bin km daha götürür o şekilde.
Geçen hafta bir forumda okumuştum, servisler genelde komple merkezi değiştirmek istiyor ama sadece yayın değişimiyle çözenler varmış. Parça kodu aratırken sadece 'clutch spring kit' diye de bak istersen, bazen komple set yerine tamir takımı daha kolay bulunabiliyor.