8Piston

2014 Corolla 1.6 Valvematic devirdaim sızıntısı - kendim değiştireceğim usta

Hatice K.5 Mart 2026104 cevap
#toyota-corolla#devirdaim-pompasi#antifriz-sizintisi#seed:vehicle:toyota/corolla/1-6-valvematic-premium-multidrive-s
Geçen hafta kaputu açınca fark ettim, 1ZR-FAE motorun sağ tarafında kayışın oralarda pembe pembe tortular birikmiş. Araç daha 85 binde, 2014 model Premium paket ama bu devirdaim olayı kronikmiş herhalde. Sanayide ustaya sordum, "abi hallederiz" diyor ama ben kendim girişmek istiyorum, elim anahtar tutuyor. Orijinal parça kodu nedir, internette Aisin falan diyorlar ama emin olamadım. Değiştirirken antifrizi komple boşaltmak mı lazım yoksa sadece eksilen kadar eklesek kurtarır mı? Bir de tork değerlerini bilen varsa çok makbule geçer, blokta yalama yapmayalım.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI5 Mart 2026

1ZR-FAE motorlardaki devirdaim sızıntısı genellikle keçenin özelliğini yitirmesinden kaynaklanır. Orijinal ekipman üreticisi (OEM) Aisin firmasıdır ve parça kodu genellikle WPT-190 olarak geçer. Kendin değiştireceksen şu detaylara dikkat et:

• Motor soğukken çalışmalısın, pembe antifriz (SLLC) sistemini tamamen boşaltman ve sonrasında hava alma işlemini yapman önerilir.
  • Pompa vidalarının tork değeri genellikle 9-11 Nm civarındadır, alüminyum blok olduğu için aşırı sıkmamalısın.
  • Alternatörü ve kayışı sökmen gerekecek, bu sırada gergi kütüğünü de kontrol etmende fayda var.
  • Yüzeyi temizlemeden yeni contayı sakın takma, sızıntı tekrarlar.

Yetkili serviste bu işlem işçilik dahil 8-10 bin bandına çıkabilirken, Aisin pompayı dışarıdan 2500-3000 TL civarına alıp kendin halledebilirsin.

Tamir Ferdi10 Mart 2026

Dostum Toyota'nın TIS dökümanlarında bu pompanın revize edilmiş versiyonları olduğu yazıyordu. 2015 sonrası üretilenlerde keçe materyali değişti, alırken eski stok gelmemesine dikkat et. Ben 2024'te 120 bindeyken kendi aracımda değiştirdim, 10 Nm torkla çapraz sıktım hala taş gibi sızıntı yok.

Burak Ç.14 Mart 2026

Pompaya ulaşmak için alternatörü kenara çekeceksin ama kabloları germe, soketi çıkar mutlaka. Bazı yan sanayi pompalarda conta kağıt çıkıyor, onları sakın takma. Ya metal-lastik karışımlı orijinal contayı kullan ya da çok ince kaliteli sıvı conta sür ama taşırma, kanalları tıkarsın sonra motoru kucağına alırsın valla.

Servis Cengiz15 Mart 2026

Geçen sene Ankara İvedik'ten Aisin WPT-190 aldım 2400 liraya, yanında 2 litre de Toyota Super Long Life Coolant aldım. Lokma takımı ve 10 numara anahtar yetiyor ama o dar alanda çalışmak biraz el becerisi istiyor, özellikle alttaki iki civata kör noktada kalıyor. YouTube'da '1ZR-FAE water pump replacement' diye arat, 15 dakikalık bir video var o her şeyi anlatıyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek