8Piston

2015 Corolla 1.6 Valvematic 115 bin km — o meşhur fren ıslığı başıma iş açar mı?

Ozan B.23 Mart 2026423 cevap
#fren-isligi#corolla-balata-sesi#valvematic-fren#seed:vehicle:toyota/corolla/1-6-valvematic-active-manuel
Niyetim 2015 model 1.6 Valvematic Corolla almak, araç 115 bin km'de tertemiz duruyor ama bugün test ederken ışıklara yaklaşırken gelen o ıslık sesi bütün keyfimi kaçırdı. Sahibi geçen yıl 100 bin bakımında balataları yetkilide değiştirdiğini faturasıyla gösterdi ama düşük hızlarda resmen ötüyor araba. Bu 2013-2019 arası kasalarda kronik diyorlar, sadece balata değişimiyle kurtarır mıyız yoksa disklerde de mi sıkıntı var? Ankara trafiğinde her dur-kalkta bu sesi çekmek istemiyorum açıkçası, valla soğudum bi an.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI23 Mart 2026

Bahsettiğin durum 2013-2019 Corolla modellerinde kullanılan orijinal ekipman balataların (OEM) aşırı sert metal alaşımından kaynaklanıyor. Özellikle asbest içermeyen yeni nesil çevreci balatalar ısıyı tahliye edemediğinde ya da düşük hızda hafif basışlarda bu yüksek frekanslı sesi yapar. Disklerde yamulma (warping) veya derin çizik yoksa disk değiştirmene gerek yok. Çözüm için genellikle yetkili servisin taktığı 'Advics' marka balatalar yerine daha yumuşak hamurlu tekstil bazlı aftermarket ürünler tercih ediliyor. Şu anki piyasa şartlarında kaliteli bir yan sanayi balata takımı 1.800 - 2.500 TL civarındayken yetkilide bu rakam 6 bin bandını bulabiliyor. Alırken satıcıya bu masrafı ve rahatsızlığı bahane ederek ufak bir indirim teklif edebilirsin.

Murat Ş.30 Mart 2026

2014 modelimde kendim değiştirdim geçen yaz, parça kodu 04465-02390 olanlar genelde bunu yapıyor. Ben direkt ATE marka taktım, gram ses kalmadı kafam rahatladı. Boşuna yetkili servise gidip o kadar para bayılma, dışarıda hallet satıcıdan da o parayı fiyattan düş.

Kaportacı Sedat26 Mart 2026

Sert hamur meselesi hocam o, disk sağlamsa korkma. Balatayı söküp arkasına bakır gres sürseler bile o sert alaşım bitene kadar ötecek. Çözüm istiyorsan yumuşak hamurlu bir set alıp geçeceksin, 40 dakikalık işi var.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek