Cevaplar (3)
Bahsettiğin ses 2007-2010 arası Corolla'larda çok tipik bir durum ve genellikle iki ana sebebi oluyor. Eğer ses direksiyonu sağa sola salladığında geliyorsa direksiyon mafsalındaki boşluktan, bozuk yolda geliyorsa direksiyon kutusu içindeki o plastik 'tıkırtı burcu' aşınmasından kaynaklanır. Kendin yapacaksan şu detaylara dikkat et:
- Parça Doğrulaması: 45254-12340 kodu genellikle doğru parçadır ancak şasi numaranla Toyota servisinden parça kodunu teyit ettirmen hata payını sıfırlar.
- Kritik Nokta: Direksiyon milini ayırırken Airbag sargısını (Clock Spring) korumak için direksiyonu mutlaka düz konumda sabitle. Mil boşta dönerse sargıyı koparırsın, masrafın ikiye katlanır.
- İşçilik: Kolonu tamamen indirmene gerek kalmayabilir ancak direksiyon altındaki plastik kapakları ve diz hava yastığı bölgesindeki panelleri sökmen gerekecek. Burcun girdiği yatağa lityum bazlı gres sürmeyi unutma, kuru takarsan 10 bin km sonra ses geri başlar.
Kral boşuna 45254 koduyla uğraşma, o parça tek başına bazen tam kesmiyor sesi. Eğer mafsalda boşluk varsa tornacıda burç yaptırman ya da komple mafsalı revize etmen lazım. 2025 sonunda bi müşterimin aracında denedik, yan sanayi plastik burçlar 3 ayda dağılıyor, alacaksan mutlaka orijinal Toyota ambalajlı ürün bul.
Valla ben geçen yıl 2008 model aracımda kendim yaptım, lokma takımı yetiyor ama mafsalı çıkarırken çok zorluyor. WD-40 sıkıp biraz beklemen lazım yoksa o dişliler kaynamış oluyor. Parçayı ben 600 liraya almıştım o zaman, servise o paraları bayılmaya hiç gerek yok, 2-3 saatini alır en fazla.
Aynı dert bende de vardı, direksiyonu çevirirken bile hissediyordum o boşluğu. Ben mafsalı komple çıkmacıdan 160 binde bir araçtan bulup takmıştım, o tıkırtı burcu işi biraz el becerisi istiyor. Burcu takarken tırnakları kırmamaya bak, plastik çok gevrek oluyor moruk.