Cevaplar (1)
Bu durum 2007-2010 arası Corolla modellerinde oldukça yaygın görülen bir rezonans sorunudur. Temel sebebi, fren balatalarının materyal sertliği ve arkasındaki toz sacının titreşim sönümleme konusundaki tasarım eksiğidir. Sadece balata değiştirmeniz çoğu zaman yeterli olmaz. Çözüm için yüksek karbonlu yumuşak balatalar (tercihen OEM dışı kaliteli seramik karışımlı olanlar) ve balata arkasına takılan 'anti-squeal shim' denilen sacların bakır gres ile montajlanması gerekir. Ayrıca toz sacının bağlantı noktaları gevşediyse bu sesi daha da artırabilir. Güvenlik açısından bir risk teşkil etmese de konfor açısından oldukça rahatsız edicidir. 2026 güncel parça fiyatlarıyla kaliteli bir balata seti ve işçilik yaklaşık 4.500 - 6.000 TL bandında bu sorunu büyük oranda çözer.
Aynı dertten 2010 model aracımda çok çektim hocam. 150 bindeyken 3 kere balata değiştirdim yine de kesilmedi. En son Ankara'da bir usta toz sacına ufak bir müdahale yaptı ve balata arkasına titreşim önleyici pul attı öyle kurtuldum. Sırf bu ses yüzünden arabayı satmayı düşünmüştüm valla.
O araçlardaki sorun balatanın bitmesi değil, kullanılan balatanın metal oranının yüksek olması. Sert balata disk yüzeyinde mikroskobik titreşim yapar, toz sacı da bunu megafon gibi büyütür. Alacaksan mutlaka yumuşak hamurlu bir markayla değiştirip pabuçların oturduğu yerleri temizlet, yoksa 1 ay sonra yine konu açarsın burada.