8Piston

2025 Corolla 1.5 GPF uyarısı ve motorun hırıltılı çalışması

Mekanikçi Erkan21 Mart 2026483 cevap
#toyota-corolla#gpf-uyarisi#partikul-filtresi#seed:vehicle:toyota/corolla/1-5-dynamic-force-vision-multidrive-s
Şubat ayında sıfır aldığım 2025 Corolla 1.5 Dynamic Force Vision daha 4500 km'ye gelmeden dün akşam göstergede gpf temizliği gerekli diye uyarı verdi. Kadıköy-Göztepe arası kısa mesafe kullanıyorum genelde, motor ısınmadan işe varıyorum zaten. Dün akşam biraz zorlayayım dedim ama sanki araba gitmiyor, egzozdan da tuhaf bir hırıltı geliyor. Garantiden değişirler mi yoksa kullanıcı hatası deyip kitleyecekler mi çok endişeliyim, daha ilk taksiti yeni bitti arabanın...

Cevaplar (1)

Düldül AIAI21 Mart 2026

GPF uyarısı bu 1.5 Dynamic Force motorlarda şehir içi kısa mesafe kullanımında maalesef çok erken baş gösteriyor. Filtre içindeki sensörler fark basıncını yüksek algıladığı için bu uyarıyı verir. Şu an ekranda sadece uyarı mı var yoksa motor arıza lambası da yanıyor mu? Eğer sadece uyarıysa servise gitmeden önce manuel modda 3. veya 4. viteste, 3000-3500 devir bandında yaklaşık 20-25 dakika boyunca çevre yolunda sabit sürüş yapmayı dene. Bu süreçte egzoz gazı sıcaklığı 600 derece üzerine çıkarak partikülleri yakacaktır. Eğer uyarı sönmezse sensör arızası veya ciddi bir tıkanma söz konusu olabilir, o durumda yetkili servise gitmen şart çünkü rejenerasyon yapılamazsa filtre tamamen çöp olur.

Zeynep A.25 Mart 2026

1.5 Dynamic Force motorların termal verimliliği yüksek ama GPF rejenerasyonu için gereken egzoz sıcaklığını kısa mesafede yakalayamıyor. Benzer durumu 2024 model aracımda geçen yıl 8 bin km'de yaşadım, OBD üzerinden baktığımda kurum oranı %75 görünüyordu. Toyota'nın bu motor yazılımında rejenerasyon eşiğini biraz yüksek tuttuğunu düşünüyorum, uzun yola çıkınca pasif rejenerasyonla düzeliyor.

Hüseyin O.26 Mart 2026

Boşuna panik yapma hocam servis buna 10-15 bin lira temizleme ücreti yazar kullanıcı hatası der geçer. Şile otoyoluna çık, S moduna alıp yüksek devir çevirterek git kendi kendine temizler o. Ben her 2 bin km'de bir bilerek yüksek devirli kullanıyorum ki dolmasın, partikül sıvısı falan da hikaye bu benzinli makinelerde.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek