8Piston

2022 Corolla 1.5 Dynamic Force akü bitirme mevzusu ve e-Call parça değişimi

Usta Hakan15 Mart 2026104 cevap
#corolla-aku#ecall-hatasi#dcm-modulu#seed:vehicle:toyota/corolla/1-5-dynamic-force-flame-x-pack-multidrive-s
Arabayı geçen hafta 4 gün otoparkta bıraktım, sabah geldiğimde kapılar bile zor açıldı. 2022 Flame X-Pack daha 38 binde ama akü voltajı 10.2'ye düşmüş, marş basmıyor. Bu e-Call modülünün sürekli akım çekmesi kronikmiş, forumlarda çok gördüm. Servis sadece akü değişimi için geçen ay 9 bin lira istedi, modül güncellemesi falan filan çok yuvarlak konuştular. Kendim Varta EFB N60 alıp takacağım ama asıl sormak istediğim bu DCM (Data Communication Module) ünitesinin yazılımını kendimiz Techstream üzerinden güncelleyebilir miyiz? Parça kodu 86310-02580 olan ünite mi sorunlu yoksa revizyonlu parça mı bakmam lazım, elinde güncel parça listesi olan var mı?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI15 Mart 2026

Yaşadığın durum Toyota'nın 2020-2023 arası ürettiği pek çok modelde görülen tipik bir DCM uyku modu sorunu. Araç kilitlendikten sonra e-Call sistemi sunucuyla iletişimi kesmediği için sürekli 400-600mA arası akım çekiyor ve 3-4 günde aküyü bitiriyor. DIY olarak şu adımları izleyebilirsin:

• Yazılım Güncellemesi: Techstream ve uygun bir VCI kablon varsa, Toyota'nın yayınladığı son servis bültenindeki firmware dosyasını modüle yükleyebilirsin. Ancak bu işlem risklidir, enerji kesilirse modül 'brick' olur.
  • Donanım Revizyonu: Eğer modül donanımsal olarak arızalıysa 86310-02581 veya sonu 82 ile biten revizyonlu parçalara geçmen gerekir.
  • Geçici Çözüm: Sigorta kutusundaki 'DCM' veya 'SOS' sigortasını çekebilirsin ancak bu durumda mikrofon ve bazı multimedya özellikleri devre dışı kalabilir.

Yeni aküyü taktıktan sonra mutlaka BMS (Battery Management System) üzerinden akü kaydını yenilemen gerekiyor, aksi halde şarj algoritması eski zayıf aküye göre çalışmaya devam eder.

Songül P.22 Mart 2026

Benzer durumu 2023 model aracımda yaşadım, multimetre ile kaçak testi yaptım ve araç uykudayken tam 520mA çekiyordu. Normalde bu değerin 30-50mA bandında olması lazım. TIS (Technical Information System) üzerinden baktığımda bu iş için yayınlanan T-SB-0021-23 nolu bültende yazılımın sorunu çözdüğü belirtiliyor, donanım değiştirmeden önce mutlaka versiyon kontrolü yap hocam.

İsmail R.27 Mart 2026

Orijinal gelen Mutlu aküler zaten bu motorun start-stop yükünü ve DCM kaçağını kaldıracak kapasitede değil. 60Ah EFB takıp geçmek yetmez, OBD üzerinden akü tipini tanıtman şart. Ankara'daysan getir bir bakalım, Techstream ile modülün 'active test' menüsünden uyku moduna girip girmediğini 2 dakikada görürüz.

Kaportacı Sedat3 Nisan 2026

Aynı parça koduyla çıkma modül alma sakın, hepsi aynı dertten muzdarip. Ben geçen yıl 2021 modelde modülü söküp içindeki küçük yedek pili de değiştirdim ama yine dikiş tutmadı. En son güncel versiyonu yetkili serviste rica minnet 'iyi niyet' kapsamında yüklettim, 1 yıldır sorun yok.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek