Cevaplar (2)
MMT (MultiMode) robotize şanzımanlarda bahsettiğin 'N'ye atma' sorunu genellikle aktüatör motorunun kömürlerinin bitmesi veya debriyaj setinin aşırı ısınarak tolerans dışına çıkmasından kaynaklanır. 185 bin km bu sistem için kritik bir eşik, eğer daha önce revizyon görmediyse yakında masraf açması muhtemeldir. Teşhis için şu iki noktaya bakabilirsin: Araç ısındığında geri vitese (R) takarken 'biip' sesiyle birlikte ekranın yanıp sönmesi ve vites geçiş sürelerinin 1 saniyenin üzerine çıkması. Yetkili serviste komple aktüatör değişimi 2026 fiyatlarıyla 45-50 bin bandını bulabilirken, dışarıda sadece motor ve kömür değişimiyle 10-12 bin liraya geçici çözüm üretilebiliyor. Eğer her gün dur-kalk trafiğe gireceksen manuel vites veya tam otomatik bir model bakmanı öneririm.
Olay sadece aktüatör değil, bu sistemdeki TCU (Transmission Control Unit) yazılımı da eski versiyon olabilir. Techstream cihazına bağlatıp 'Clutch Position' değerlerine ve 'Initialization' sayısına baktırman lazım hocam. Eğer baskı balata bitikse aktüatör vitese geçirmek için daha fazla akım çeker, bu da motoru ısıtıp korumaya alır.
Ben de geçen ay niyetlendim ama piyasası bu yüzden çok yavaş. Fiyatı muadili tam otomatiklere göre 100 bin lira aşağıda değilse mantığı yok, o parayı zaten sanayide bırakırsın moruk.
Valla kardeş 2 yıl önce 2008 modelini sattım kurtuldum. Ankara şaşmazda 3 kere kalibre ettirdim, 1 hafta sonra yine kırmızı dişli lambasını yaktı. Şehir içi trafiğinde 'vitesi boşa alayım, el freni çekeyim' diye uğraşmaktan sol bacağım ağrımıyor ama beynim yoruluyordu, bulaşma derim.