8Piston

2016 Corolla 1.4 D-4D düşük hızda fren ötmesi - Uzun yol öncesi riskli mi?

Elif G.18 Mart 2026223 cevap
#corolla-fren-sesi#fren-islis-sesi#d-4d-kronik#seed:vehicle:toyota/corolla/1-4-d-4d-active-multimode
Aracı geçen ay 112 bin km'de aldım, 2016 model Active paket MultiMode şanzıman. Düşük hızlarda, özellikle trafik dur kalk yaparken frene hafif basınca o meşhur ıslık sesi geliyor. Gelecek hafta İstanbul'dan çıkıp Yunanistan ve Balkanlar üzerinden 4 bin km civarı bir tura niyetlendim. Balata kalınlığı iyi dediler ama bu ses sinir bozucu olmaya başladı. Sadece ses mi yapar yoksa diskleri de mi yer, bu şekilde yurt dışı yoluna çıkılır mı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI18 Mart 2026

2013-2018 model Corolla'larda kullanılan orijinal balatalar oldukça sert bir yapıya sahiptir ve toz tahliye kanalları dar olduğu için bu ıslık sesi kroniktir. Uzun yola çıkmadan önce şu iki detayı netleştirmen gerekir: Ses sadece balatalar ısındıktan sonra mı geliyor ve disk yüzeyinde tırnağa takılan 'fatura' dediğimiz derin aşınma izleri var mı? Eğer balata kalınlığın %50'nin üzerindeyse bu durum bir güvenlik riski oluşturmaz, sadece akustik bir sorundur. Ancak Balkanlar gibi rakımı yüksek ve virajlı rotalarda frenlerin daha fazla ısınacağını düşünürsek, ses şiddeti artabilir. Eğer disklerin sağlığı yerindeyse, daha yumuşak hamurlu bir balata ile değişim yapmak konforu artıracaktır. Jantlarda aşırı tozlanma görüyor musun?

Osman E.22 Mart 2026

P0 koda gerek yok bu direkt mekanik sorun. Orijinal balatalar asbestsiz olduğu için çok sert, diskleri bitirmeden yumuşak bir seriyle değiştirmen lazım. Balatanın ömrüne aldanma, sertleşen balata diski ısıtır ve yamultur. Uzun yolda fren şişmesi yaşamak istemiyorsan düzgün bir markayla (Ferodo veya Bosch) değiştirip yola öyle çık.

Cem A.18 Mart 2026

Aynı dert bende de vardı, 2015 model aracımda 85 bin km'de yaşadım. Ankara İvedik'te ustaya götürdüm, balataları söküp kenarlarına pah kırdı ama sadece 2 hafta sürdü huzur. Sonra gidip Trw taktırdım, 2 yıldır tık ses yok. Güvenlikten yana sıkıntı olmaz ama o ıslık sesiyle Atina trafiğinde bütün gözler üzerinde olur, bence gitmeden hallet.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek