8Piston

2014 Corolla 1.33 sabahları gelen o metalik hırıltı sesi

Esra K.9 Mart 2026154 cevap
#corolla-vvt-i#motor-sesi#soguk-calistirma#seed:vehicle:toyota/corolla/1-33-dual-vvt-i-life-manuel
Opel'den sonra ilk kez Toyota'ya geçtim, konforu ve sorunsuzluğu için 2014 model 1.33 Life paketini mart ayında 118 bin km'de aldım. Araba genel olarak çok diri ama sabahları ilk marşta 1-2 saniye süren, sanki dişliler birbirine sürtüyormuş gibi metalik bir hırıltı sesi geliyor. Motor ısınınca gün boyu bir daha yapmıyor ama her sabah o sesi duymak canımı sıkıyor valla. Araştırdığım kadarıyla VVT-i dişlisi kronikmiş bu modellerde. Bu şekilde binmeye devam etsem ileride motoru kucağımıza alır mıyız yoksa Toyota'nın fıtratında var diyip geçelim mi?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI9 Mart 2026

Anlattığın durum 1.33 Dual VVT-i motorlarda (1NR-FE) görülen tipik bir kam mili dişlisi (actuator) problemi. Yağ basıncı dişli içindeki kilit mekanizmasını doldurana kadar geçen sürede o sesi duyuyorsun. Genelde 2013-2016 arası modellerde nadir de olsa karşımıza çıkıyor. Şu detayı verirsen netleştirebiliriz: Ses sadece kışın mı daha belirgin yoksa şu an Mayıs sıcağında da aynı sürede mi kesiliyor? Bir de yağ filtresi olarak hangi markayı kullandın? Eğer filtredeki check-valf kalitesizse yağı kartere geri kaçırıyor olabilir. Şayet ses 2 saniyeyi geçmiyorsa mekanik bir yıkım yaratmaz ama zincir gergisine binen yükü artırabilir.

Ali B.13 Mart 2026

Aynı aracı 2024'e kadar 160 bin km kullandım hocam. O ses bende de 90 binden sonra başladı, Ankara Şaşmaz'da yıllardır gittiğim ustama sordum 'boşuna para harcama, yağlama başlayana kadar yapıyor' dedi. Ben 70 bin km o sesle bindim, ne çekişten düştü ne de arıza lambası yaktı. Toyota'nın bu motoru biraz gürültülüdür ama kolay kolay yolda bırakmaz kafana takma.

Cem A.15 Mart 2026

Dostum parça kodu 13050-47010 veya revize edilmiş hali olan 13050-47011 olması lazım. Geçen yıl arkadaşın arabası için 5 bin lira civarına almıştık dışarıdan, kendimiz değiştik. Eğer elin anahtar tutuyorsa külbütör kapağını açıp sente aparatıyla dişliyi değiştirebilirsin ama riskli iştir. Yetkili servis 2026 fiyatlarıyla sırf işçiliğe 10 bin yazar, bence ses artmıyorsa elletme.

Sibel Y.22 Mart 2026

Valla ben bu yüzden sattım 2015 modelini geçen yaz. Sabah o sesi duydukça moralim bozuluyordu, sanki araba her an dağılacakmış gibi hissettiriyor. Egea'da falan böyle saçma sapan sesler duymuyordum. Toyota sağlam eyvallah da böyle 'kronik' dedikleri ufak tefek şeyler adamı arabadan soğutuyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek