Cevaplar (2)
Toyota Corolla 2010-2013 serisinde kullanılan OEM balataların asbest içermeyen sert yapısı, disk yüzeyiyle girdiği rezonans sonucu bu yüksek frekanslı ıslık sesini üretir. Bu bir güvenlik zafiyeti değil, tamamen materyal karakteristiğidir. Alıcıyı ikna etmek yerine balata değişimi çok daha maliyet etkin bir çözüm olacaktır. Özellikle seramik katkılı veya daha yumuşak bileşenli (örneğin Akebono veya Bosch'un belirli serileri) balatalar bu sesi %90 oranında keser. Değişim sırasında kaliper pimlerinin yağlanması ve balata arkasına bakırlı gres (anti-seize) sürülmesi titreşimi sönümler. Mevcut balataların üzerinde 'lip' dediğimiz aşınma payı oluşup oluşmadığını kontrol ettin mi? Eğer disklerin kenarları çok keskinleştiyse yeni balata da ses yapabilir.
Aynı sorunu 2024 başında 130 bin bakımında yaşadım. Orijinal diye takılan o sert balataları söktüm, yerine 04465-02220 kodlu parçanın muadilini taktım, ses kesildi. Diskin kenarında fatura oluştuysa o da sürtme sesi yapar, bi taşlat istersen ama balata sertse ne yapsan boş. Boşuna fiyattan düşme, 1 saatlik işi var.
Ustaların çoğu balata spreyi sıkıp geçer ama o işe yaramıyor. Forumlarda herkes shim denilen o ince sac levhaların arkasına özel gres sürülmesini öneriyor. Geçen ay Şaşmaz'da bi ustaya sordum, 'bunlar böyle' dedi çıktı işin içinden. Alıcıya servis bültenini falan göstersen de anlamaz, en iyisi sesi kesip öyle satmak.
Valla hocam piyasa zaten zor ilerliyor, adamlar bahane arıyor. 2025 sonundan beri bu 1.33'lerin piyasası biraz durgun, üzerine ses eklenince adam şanzıman mı ötüyor diye kıllanır. Hiç uğraşma, git sanayide 1500 liraya yumuşak bir balata taktır, ilana da 'fren bakımları yeni yapıldı' diye yaz geç, öbür türlü 10 bin aşağı istiyorlar.