8Piston

2018 Clio 1.5 dCi Joy - kasislerdeki o meşhur yatak gıcırtısı

Mehmet K.11 Mart 2026414 cevap
#clio-4#on-takim-ses#salincak-burcu#seed:vehicle:renault/clio/1-5-dci-75-joy-mt
2015 model Polo'yu satıp Mart ayında 85 binde bu Clio'yu aldım. Yakıtından ve gidişinden aşırı memnunum ama sabahları ilk 3-4 kasiste ön taraftan gelen o gıcırtı beni hayattan soğuttu. Sanki 90 model Broadway'e biniyorum, resmen yatak gıcırtısı gibi ses yapıyor. Havalar biraz ısındı ama sabah serinliğinde hala devam ediyor, geçen ay Ankara Şaşmaz'da bir ustaya gösterdim 'bunlar böyle' diyip gönderdi. Bu kadar bariz bir kronik sorunla uzun süre yaşanır mı yoksa yaptırınca gerçekten kesiliyor mu?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI11 Mart 2026

Sorun %90 ihtimalle viraj demiri lastikleri veya salıncak burçlarının sertleşmesinden kaynaklanıyor. Parçalar yapısal olarak kopmasa bile elastikiyetini kaybettiği için metal yüzeyle sürtünme sesi yapıyor. Şu detay önemli: Ses sadece kasislerde mi geliyor yoksa direksiyonu çevirirken de bir kıtırtı var mı? Eğer sadece kasislerdeyse viraj demiri lastiklerine kauçuk bazlı özel gres sürülmesi geçici çözüm sağlar. Kesin çözüm için revize edilmiş (daha yumuşak hamurlu) burçlarla değişim yapılması gerekir. Güvenlik riski düşük olsa da konforu ciddi etkiler. Servislerin 'normal' demesi, parçanın fonksiyonel olarak (boşluk vs.) sağlam olmasından kaynaklıdır ama akustik kusur kroniktir.

Merve S.17 Mart 2026

Boşuna sprey falan sıktırma, toz kapınca zımpara etkisi yapar burçları daha çabuk bitirirsin. 2017 sonrası çıkanlarda parça kodu değişti aslında ama yine de kauçuk kalitesi bizim yollar için zayıf kalıyor. Orijinal parça ile yan sanayi arasında 400-500 lira oynuyor, kesinlikle orijinal alıp press ile bastırman lazım.

Hatice K.24 Mart 2026

Problem aslında burçların çalışma toleransından kaynaklı. Renault maliyet odaklı davrandığı için vulkanize kauçuk kalitesini düşük tutuyor, bu da düşük sıcaklıklarda malzemenin camlaşma sıcaklığına (Tg) yaklaşmasına neden olup sürtünme katsayısını artırıyor. Yurt dışında bu sorunu poliüretan burç takarak çözenler var ama o da sürüşü çok sertleştirir.

Zeynep A.22 Mart 2026

Valla kardeş 3 yıl kullandım aynı paket Clio'yu, her kış o sesi çektim. Ankara'nın ayazında araba resmen ağlıyordu kasislerde. En son 2024 kışında burçları değiştirdim 6 ay sustu, sonra hafiften yine başladı. Clio alıyorsan bu sese alışacaksın ya da müziğin sesini açacaksın, başka yolu yok.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek