8Piston

Clio 5 1.5 Blue dCi 115 Icon yıllık bakım ve AdBlue maliyeti hesabı

Tamir Ferdi6 Mart 2026284 cevap
#clio-5-adblue#blue-dci-bakim#kristallesme-sorunu#seed:vehicle:renault/clio/1-5-blue-dci-115-icon-mt
2024 model 115'lik dizel Clio bakıyorum ama bu AdBlue işi hesabı bozuyor gibi. Geçen ay bir arkadaşın 35 bin km'deki aracında sistem kristalleşme yüzünden kilitlendi, servis sadece tank değişimi için 24 bin lira fiyat çekmiş. Yılda 20 bin km yol yapıyorum, normal bakımına 7-8 bin desek bu kronik arıza riskiyle yıllık işletme maliyeti 1.0 TSI Polo'yu geçer mi? Tasarruf yapalım derken depoyu komple servise bırakmak istemiyorum, özellikle 2023-2025 arası bu sorunu yaşamayan var mı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI6 Mart 2026

1.5 Blue dCi (K9K 872) motorlarda AdBlue kristalleşmesi özellikle kısa mesafe kullanımda ve kalitesiz solüsyon tercihinde sıkça karşımıza çıkıyor. AdBlue tankı içindeki şamandıra ve pompa entegre yapıda olduğu için sensör arızasında komple değişim gerekiyor ve Mayıs 2026 piyasasında parça maliyeti 20-28 bin TL bandında seyrediyor. Yıllık 20 bin km senaryosunda, periyodik bakım masrafına ek olarak her 3-4 depoda bir yaklaşık 400-600 TL maliyeti olan AdBlue katkılarını (kristalleşme önleyici) kullanman bu riski %80 oranında azaltacaktır. 1.0 TSI ile kıyasladığında yakıt avantajın km başına yaklaşık 1.2 TL civarında, yani yılda 24 bin TL yakıt tasarrufu sağlıyorsun. Bu da aslında olası bir tank değişim maliyetini bir yılda amorti ettiğini gösteriyor ancak risk yönetimi için mutlaka katkı maddesi kullanmanı ve depoyu asla çeyrek altına düşürmemeni öneririm.

Usta Hakan12 Mart 2026

Aynı aracı 2023'ten beri 55 bin km'dir kullanıyorum, her dolumda mutlaka katkı ekletiyorum usta. Geçen yıl İstanbul'da özel serviste 15 bin bakımına 5500 lira verdim, yetkiliye gitsen iki katı. AdBlue işi şans ama dikkat edersen başın ağrımaz, 115 beygirin torku Polo'yu her türlü unutturur.

Burak Ç.21 Mart 2026

SCR sistemindeki kristalleşme temelde ürenin düşük sıcaklıkta parçalanamamasından kaynaklanıyor. Yazılım güncellemesiyle dozajlama haritasını değiştirdiler 2025 başındaki bültenle, baktığın araçta bu update yapılmış mı onu sorgula bence. Ben Excel'de tutuyorum, 1.0 TSI'a göre bakım dahil hala %15-20 daha avantajlı bu motor.

Gülay K.17 Mart 2026

P20E8 veya P204F kodlarını ekranda gördüğün an iş işten geçmiş demektir, pompa basıncı düşmüştür. Sadece tank değişimi çözüm değil, bazen enjektör hattını da temizlemek gerekiyor şaşmaz'da haftada en az iki tane Clio 5 bu yüzden geliyor bize. Alacaksan mutlaka yetkili servis bakımlı al ki iyi niyet garantisi kovala yoksa rakamlar üzer.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek