Cevaplar (2)
1.2 TCe (H5Ft) motorlarda bahsettiğin soğuk çalıştırmadaki şıkırtı sesi tipik zincir gevşemesi belirtisidir. 110-120 bin km bandı bu sorun için en riskli dönem. Ses 30 saniye sürüp kesiliyorsa yağ basıncıyla gergi henüz topluyor demektir ama bu zincirin fiziksel olarak uzadığı gerçeğini değiştirmez. 18 bin TL'lik fiyat (parça + işçilik) Mayıs 2026 piyasası için makul görünüyor, yetkili servis şu an sadece parça setine 22 bin TL istiyor. Eğer değişim yapmazsan sente atlaması durumunda supap eğme riski var ki bu masrafı 100 bin TL üzerine taşır. Karşılaştırdığın Polo TSI motorlar kayışlı olduğu için periyodik değişimi daha ucuzdur ancak Clio'nun EDC şanzıman verimliliği o yaştaki bir DSG'den daha az risk barındırabilir.
Parça koduna bakarsan Mais yerine dışarıdan Febi veya SKF set alarak maliyeti düşürebilirsin kral. Parçayı kendin alıp sadece işçilik versen 12-13 bine kapatırsın o işi. 1.2 TCe'nin tek belası bu zincir ve yağ yakma durumu, onları çözersen bence i20'den falan çok daha keyifli araba, boşuna satma derim.
Aynı mevzuyu geçen sene 2014 model aracımda 95 binde yaşadım hocam. Şıkırtı başladığı an geri sayım başlamış demektir, hiç şakaya gelmez. Ben Maslak'ta özel serviste hallettirdim, o zaman bile 14 bin gitmişti. Sadece zincirle bitmiyor; devirdaim ve V kayışına da baktır açılmışken, sonra tekrar işçilik verme.