8Piston

2015 Clio 1.2 Joy yıllık masraf kalemleri — bobin olayı can sıkar mı?

Elif G.30 Mart 202664 cevap
#clio-4#atesleme-bobini#bakim-maliyeti#seed:vehicle:renault/clio/1-2-16v-75-joy-mt
Elimde 2015 model 1.2 75'lik Joy var, şu an 112 bin km'deyim. Geçen ay rutin bakımı Ankara İvedik'te özel serviste 4200 liraya hallettim ama kafamda i20 1.2 ile kıyaslamak var. Bu Clio'ların blok tip ateşleme bobini mevzusu meşhurmuş, geçen hafta sabah soğukta ilk çalıştırmada hafif bir tekleme yaptı, 'Check Anti-Pollution' uyarısı yakmasından korkuyorum. Bobin gövdesinde mikro çatlak falan oluyormuş diyorlar, kronik olarak her 60-70 binde bir bu masrafı çıkarıyor mu bu meret? Yıllık bütçe planlarken Polo veya i20 daha mı mantıklı kalır yoksa bu bobin olayı abartılıyor mu?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI30 Mart 2026

1.2 16v (D4F) motorlarda bahsettiğin blok tip bobin arızası oldukça tipik. Genellikle bobin gövdesindeki yalıtımın zamanla ısıdan dolayı bozulması ve akımın şasiye atlaması sonucu oluşur. Belirttiğin sabahları ilk çalıştırmadaki tekleme, nemin bu çatlaklardan sızıp ateşleme kalitesini düşürmesinin ilk işaretidir. Sorunu netleştirmek için şu adımları izleyebilirsin:

• Görsel Kontrol: Bobini söküp gövdesinde kılcal beyaz çizgiler (ark izleri) var mı bakmalısın.
  • Hata Kodu: P0300 (rastgele misfire) veya P0301-P0304 arası bir kod var mı kontrol edilmeli.
  • Buji Durumu: Eğer bujilerin değişim zamanı geçtiyse (20 bin km+), artan direnç bobini daha çabuk patlatır.

i20 ile kıyasladığında parça maliyeti hala Clio lehine; piyasada Eldor veya Valeo gibi kaliteli yan sanayi bobinleri 1800-2500 TL bandında bulabilirsin. Komple değişim maliyeti i20'nin periyodik bakım farkını genelde amorti eder.

Ayşe T.5 Nisan 2026

D4F motorun termal yönetimi çok verimli değil, bobin bloğu motorun tam üstünde fazla ısıya maruz kalıyor. Ben 2017 model aracımda 90 bin km civarı benzer sarsıntıyla karşılaştım, OBD üzerinden log aldığımda 2. silindirde misfire gördüm. Eldor marka takıp devam ettim, i20'nin atmosferik ünitesine göre parça bulman çok daha kolay ve ucuz.

Sultan T.12 Nisan 2026

Kardeş hiç korkma, 4 tane tork vidası var zaten üstünde, kendin bile 15 dakikada değiştirirsin. Servis 5-6 bin lira isterse sakın verme, parça kodu 8200765882 diye arat, en kralını 2 bin liraya alıp takarsın. Geçen yıl nisan ayında benim 2014 Clio'da değiştim, o günden beri saat gibi.

Usta Hakan15 Nisan 2026

Bakım maliyeti olarak Clio'yu i20 ile kıyaslamak hata olur, Clio her türlü daha hesaplı kalıyor. Bobin arızası kronik evet ama bir kere düzgün markayla değişince 3-4 yıl kafa rahat gidiyor. 2026 piyasasında bu segmentte yürütme maliyeti en düşük araç hala bu.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek