Cevaplar (3)
Clio 5 modellerinde bu sorun genellikle dikiz aynası kapağı ile kapı sacı arasındaki aerodinamik boşluktan veya A sütunu plastik trim parçasının altındaki izolasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Hız arttıkça oluşan basınç farkı, fitil tam otursa bile içeriye ses sızdırıyor. Şu adımları kontrol etmen faydalı olur:
- Dikiz aynasının kapıya oturduğu noktadaki plastik contayı kontrol et, zamanla sertleşip boşluk yapmış olabilir.
- A sütunu dış trim parçasını söküp altına butil bant veya ince sünger izolasyon uygulaması yapmayı dene.
- Cam kanalı içindeki kadife fitillerin 100 bin km sonrası formunu kaybedip kaybetmediğini incele.
Eğer sorun aynanın içindeki boşluktansa, ayna kapağını söküp iç kısımdaki kablo geçiş kanalına izolasyon yapmak genellikle kesin çözümdür.
Bu aerodinamik bir tasarım hatası maalesef, ayna gövdesi rüzgarı direkt A sütunu ile cam arasındaki boşluğa yönlendiriyor. Renault'un Fransa forumlarında bu iş için özel bir 'foam kit' yani sünger kiti paylaşıyorlardı, parça koduyla getirtilebilir belki. Benzer sorunu yaşayan bir arkadaşım izolasyonlu çift taraflı bantla o boşluğu tamamen kapattı, 1 yıldır ses yok diyor.
Valla hocam ben de 2022 modelde yaşadım aynı mevzuyu. Servis fitil falan diyor ama hikaye, asıl mevzu aynanın oturduğu plastik taban. Kendim söktüm, altına 2 mm'lik kauçuk şerit kestim koydum, sesi %80 kesti. 150-200 liraya halledersin, servise kalsa komple ayna değişelim der 15-20 bin kilitlerler.
Bende de 2020 vardı, 90 binde sattım sırf bu ses yüzünden. Megane'a geçtim onda bile var hafif ama Clio'da gerçekten 100'den sonra içeride fırtına kopuyor. Ne yaparsan yap o trim sesiyle rüzgar sesi bir süre sonra geri geliyor moruk, yalıtım zayıf yapacak bir şey yok.