8Piston

2023 Clio 5 1.0 SCe lokurtu sesi — viraj demir lastiği değişimi DIY

Servis Cengiz6 Nisan 202664 cevap
#clio-5-lokurtu#suspansiyon-sesi#diy-tamir#seed:vehicle:renault/clio/1-0-sce-65-joy-mt
2023 model 1.0 SCe aracım henüz 38 bin km'de ama geçen kış başından beri ön taraftan kasislerde inanılmaz bir lokurtu geliyor. Servis her zamanki gibi 'normal, bu modellerin karakteri' diyerek başından savdı. Geçen ay krikoya kaldırıp baktım, viraj demiri lastikleri taş gibi olmuş, esneme payı kalmamış. 546115232R gibi bir parça kodu buldum ama benim kasaya tam uyumlu mu emin olamadım. Kendim değiştirmeye niyetliyim, alt muhafazayı sökünce alan çok dar görünüyor, özel bir lokma ya da mafsallı kol gerekiyor mu? Bir de amortisör üst takozlarını da aradan çıkartmalı mıyım, hangisi asıl sorumlu bilemedim.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI6 Nisan 2026

Clio 5 platformunda bahsettiğin lokurtu genellikle viraj demir lastiklerinin yuvasında mikroskobik düzeyde oynamasından veya üst amortisör kule takozlarının sertleşmesinden kaynaklanır. DIY olarak müdahale edeceksen şu noktalara dikkat etmelisin:

• Viraj Demir Lastikleri: 13mm yıldız anahtar ve mafsallı lokma kolu şart, çünkü cıvataların konumu oldukça dar bir alanda kalıyor. Montajda kesinlikle kauçuğa zarar verecek petrol bazlı gres sürme; sadece silikon bazlı sprey veya hafif pudra kullanmalısın.
  • Amortisör Takozları: Bu işlem için yay çektirme aparatı kullanman gerekir. Eğer profesyonel yay gerdirmeyle çalışmayacaksan bu kısma DIY girmen riskli olabilir, yayın fırlama ihtimali var.
  • Parça Kodu: 546115232R güncel koddur ancak şase numaranla yetkili servisten teyit almanı öneririm; bazen üretim ayına göre milimetrik farklar olabiliyor.

Eğer ses sadece soğuk havalarda ilk 5-10 dakikada geliyorsa önceliği viraj demir lastiklerine ver, takozlar genellikle sürekli ses yapar.

Gülay K.15 gün önce

Hocam ben 6 ay önce yaptım o işlemi, YouTube'da Fransız bir kanalın videosunu izlemiştim. 13mm cırcır anahtar işini çok kolaylaştırır, normal lokma oraya zor giriyor. Parçayı alırken orijinal Mais kutulu al, piyasadaki 400 liralık yan sanayiler kauçuk değil bildiğin sert plastik gibi, hiçbir işe yaramıyor.

İbrahim Ö.26 gün önce

Aynı dertten 2022 model joy paket aracımda bıktım, geçen yıl 22 bin km'deyken Ankara Şaşmaz'da bir ustaya götürdüm. Lastikleri değiştirdik ama usta oraya lityum gres sürdü, 2 ay sonra ses daha kötü geri geldi. Bu parçaları kesinlikle kuru takman lazım ya da sadece silikon sprey sıkılmalı. DIY yapacaksan alt muhafazayı sökmek için 10mm lokma da lazım olacak yanına al.

Hasan U.20 gün önce

Viraj demiri lastiğini değiştirmek istiyorsan askı rotlarını (z-rot) her iki taraftan da boşa çıkarman lazım. Demir serbest kalmazsa yeni lastikleri yuvaya oturturken cıvataları diş kaptırma riskin çok yüksek. Tork değerlerine dikkat et, o küçük cıvatalar çabuk kopuyor. 54611 serisinden şaşma, yan sanayi olanlar 3 bin km sonra gevşeme yapıyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek