Cevaplar (2)
PSA grubunun 1.5 BlueHDi motorlarında kullandığı AdBlue sistemi, depo içerisindeki pompanın kristalleşme nedeniyle tıkanması veya depo içindeki vakumun plastik aksamı deforme etmesiyle kronikleşmiş durumda. 2024 makyajlı kasalarda kullanılan depo revizyonlu olsa da risk tamamen sıfırlanmış değil. Yıllık maliyet hesabında şu 3 noktayı dikkate almalısın: 1. Yetkili servis bakımlı kalırsan 'iyi niyet garantisi' ile parça maliyetinin %80'ini karşılatabilirsin, bu da cebinden çıkacak rakamı 15-20 bin bandına çeker. 2. AdBlue katkısı (Tunap 987 veya muadilleri) kullanmak kristalleşmeyi büyük oranda engelliyor. 3. Eğer garanti bittiyse dışarıda sadece pompa revizyonu 12-15 bin TL civarına yapılabiliyor. Hibrit rakiplerine göre yakıt avantajın olsa da bu potansiyel risk kalemi her zaman bütçende durmalı.
Parça kodu 9832204780 olan yeni tip depoyu taktırırsan sorun yaşama ihtimalin azalır kral. Olay tamamen depo kapağının hava almamasıyla alakalı, vakum yapınca pompayı zorlayıp yakıyor. Ben her dolumda 100 ml katkı ekliyorum 2 yıldır 60 bin km oldu tık demedi daha sistem.
Valla ben de 2008 ile Puma arasında kalmıştım sırf bu AdBlue muhabbeti yüzünden Puma aldım geçtim. 1.0 EcoBoost'ta da başka dertler var ama en azından böyle 80-90 bin liralık tek kalem şakası yok. İkinci elde bu hatayı alan arabanın satışı da zorlaşıyor piyasayı takip ediyorsan.
Aynı arabanın 2023 modelinde 38 binde yaşadım o stresli süreci hocam. Ankara Göral'da geçen kış kavga dövüş %90 indirim aldım parça için ama işçilikle falan yine 14 bin girdi içeri. PSA bu işi hala tam çözemedi valla yakıtı kokluyor ama kafam hep ekranda acaba ne zaman uyarı verecek diye geziyorum.