Cevaplar (4)
Makyajlı e-2008'lerdeki e-Toggle gecikmesi genellikle vites seçici modülünün (GSM) CAN-bus üzerinden gönderdiği sinyalin 'wake-up' süresinin senkronizasyon hatasından kaynaklanıyor. Şunları kontrol etmelisin:
- Yazılım Versiyonu: 2025 sonunda yayınlanan telematik ve şanzıman kontrol ünitesi (TCU) güncellemesini alıp almadığını teyit et. Bu güncelleme vites geçişlerindeki 'timeout' süresini optimize ediyor.
- Fren Müşürü: Eğer vitese geçerken fren pedalına tam basmadığını algılarsa sistem güvenli modda kalıp komutu reddediyor olabilir. Pedal sensör verisini OBD üzerinden okutmak gerek.
- Fiziksel Switch: Mandalı uzun süre basılı tutman gerekiyorsa, switch içindeki iletken yollarda temassızlık olabilir.
Eğer yazılımla düzelmiyorsa modülün garantiden değişimi şart, çünkü bu durum ileride yolda kalmana sebep olabilir.
Benim 2025 modelde de aynı karın ağrısı vardı hocam, 15 bin bakımında Ankara ABC'de yazılım attılar düzeldi dediler ama soğuk havalarda hala nadiren yapıyor. Vites seçici mandalın tepkisi çok hissiz, Megane'daki gibi direksiyon arkasında olsa bu kadar dert olmazdı. Bakım maliyeti olarak geçen yıl 9 bin lira vermiştim sadece polen filtresi ve genel kontrol için, bu yıl 14-15'ten aşağı çıkmaz o servis.
Sorun aslında mekanik değil tamamen yazılımsal bir handshake problemi. Araç 'Ready' moduna geçmeden hızlıca vitese takmaya çalışınca ECU sinyali discard ediyor. Log kayıtlarına baktığımda vites geçiş talebiyle fren basınç sensörü verisi arasında milisaniyelik bir çakışma gördüm. 2026 başındaki son güncellemeyi servise zorla yükletirsen tepki süresi 0.5 saniye civarına düşüyor.
Valla ben bu vites mevzusu ve Stellantis'in bitmek bilmeyen yazılım hataları yüzünden geçen ay e-2008'i verip Kona elektrikli aldım. Peugeot'nun tasarımı falan güzel ama vites mandalının ne zaman çalışacağını düşünmekten yorulmuştum. Satarken de alıcıya 'biraz bekleyerek vitese tak' diye açıklama yapmak zorunda kalıyorsun, piyasasını etkiliyor bu işler.