Cevaplar (3)
1.2 PureTech (EB2ADTS) motorlarda 0W-20 yağ kullanımı düşük sürtünme ve emisyon için zorunluluk olsa da, yüksek kompresyon oranları segmentlerin yağı tamamen sıyıramamasına neden olabiliyor. Yıllık maliyet hesabına ekleyeceğin 1-2 litrelik yağ masrafı, şu anki piyasa koşullarında aracın satış-alış makasından daha düşük kalacaktır. Ancak bu durumun katalitik konvertör ve partikül filtresi (GPF) üzerinde uzun vadeli kurum birikimi yapabileceğini unutmamalısın. Maliyet düşürmek için:
- Garantin bittiyse Stellantis FPW9.55535/03 onaylı kaliteli yağlarla dışarıda bakım yaptırabilirsin.
- Yağ seviyesini her 2.000 km'de bir manuel kontrol etmen hayati önemde.
- Triger kayışının yağ içinde çalıştığını (wet belt) düşünürsek, yağın özelliğini yitirmesi kayışın pul pul dökülmesine ve süzgeci tıkamasına yol açar, bu daha büyük masraf demektir.
Segman yapısı ve tansiyonu bu blokta düşük tutulmuş, yüksek kompresyonla birleşince kaçınılmaz oluyor. P0521 kodu düşmeden müdahale etmezsen katalizörü de doldurursun ileride. Sakın 0W-20 yerine kafana göre kalın yağ koyma, triger kayışını (wet belt) eritirsin motoru eline alırsın direkt.
Hocam aynı motorun 2023 makyajsız kasası var bende 45 binde, 0W-20 gerçekten su gibi gidiyor. Ankara kışında iyice sapıttı, servis her zamanki gibi 'normal' diyor ama 15 bin bakımı bekletmeden 10 binde bir değiştirince bir nebze azaldı gibi. Ben dışarıda Liqui Moly ile 4 bin liraya kapatıyorum bakımı, yetkiliye o parayı verme boşuna kafan patlar.
TIS verilerine baktığımızda bu motorun toleransı 1000 km'de 0.2 litreye kadar normal kabul ediliyor ama pratikte can sıkıcı. Ben 2025 başında sattım 2008'i, sadece yağ değil bu trigerin ufalanıp yağ pompasını tıkama riski yüzünden Excel'de risk maliyeti çok yükseliyordu. Captur 1.3 TCe geçersen bu dertlerin çoğu biter, o motorun termal yönetimi çok daha başarılı.