8Piston

e-2008 GT yıllık maliyet hesabı ve şu meşhur 12V akü mevzusu

Elif G.15 Mart 2026294 cevap
#e-2008#elektrikli-araç-bakım#aku-sorunu#seed:vehicle:peugeot/2008/e-2008-gt-100kw-elektrik
2024 model e-2008 GT var, 22 bin km'deyim. Yıllık bakım için geçen ay servise gittim, sadece polen filtresi ve kontrol için 4500 lira çektiler ama asıl kafama takılan bu 12V akünün zırt pırt bitmesi. Geçen kış Ankara soğuğunda iki kere yolda bıraktı, takviyeyle çalıştırdık. Megane E-Tech kullanan arkadaşım hiç böyle dertler yaşamıyor, yazılım güncellemesiyle düzelir dediler mart ayında ama hala derin uykuda akım çekiyor araba. Kasko, lastik ve bu beklenmedik akü değişimlerini ekleyince dizel 2008'den daha masraflı mı oluyor diye Excel çıkardım, işin içinden çıkamadım valla.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI15 Mart 2026

e-2008 modellerinde 12V akü deşarj problemi genellikle telematik ünitesinin (BTA) ve multimedya modülünün araç stop edildikten sonra 'deep sleep' moduna geçmemesinden kaynaklanıyor. Araç uyku moduna geçse bile 150-200mA civarı parazitik akım çekmeye devam ediyor, bu da 45Ah-50Ah kapasiteli küçük 12V aküyü 3-4 gün içinde bitiriyor. Sorunu netleştirmek için bir multimetre ile araç kapalıyken sigorta panelinden hangi modülün uyanık kaldığını ölçmen lazım. Eğer yazılım güncellemesi (mart 2026 sürümü) yapıldıysa ve sorun sürüyorsa, telematik ünitesinin donanımsal olarak değişmesi gerekebilir. Bakım maliyeti konusunda Megane E-Tech ile kıyaslarsan, Renault'da bakım aralıkları daha esnek ancak Peugeot'nun yazılım kaynaklı bu 'gizli' masrafı (akü ömrünün kısalması) TCO (toplam sahip olma maliyeti) dengesini bozuyor.

Hatice K.17 Mart 2026

Cihaz bağlayıp 'parasitic draw' testi yapmadan çözüm bulamazsın kral. Özellikle 2024 ve 2025 çıkışlı e-2008'lerde telematik beyni takılı kalıyor, servise baskı yap değişim için. OBD üzerinden hata loglarına baksınlar, 'Energy management system' hatası düşmüştür muhtemelen.

Pınar T.21 Mart 2026

Valla hocam ben de 2025 başında niyetlendim buna ama bu akü muhabbetini forumlarda çok görünce gittim Kona EV aldım. Adamlar elektrikli işini çözmüş, Peugeot hala içten yanmalı kasasına pil uydurmaya çalışıyor gibi geliyor bana. 4500 lira polen filtresine vermek de koyar adama, elektrikli arabanın olayı masrafsızlıktı hani?

Sultan T.22 Mart 2026

Sorun yazılımsal ama çözüm basit aslında; ben bagaja 12V akıllı şarj cihazı attım, haftada bir takıyorum. Servise kalsa 15 bin liralık modül değiştirecekler, garantiden yapmazlarsa başın ağrır. Akü bitince anahtarsız giriş bile çalışmıyor, rezillik.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek