8Piston

Peugeot 2008 Allure arka torsiyon lokurtusu - burç değişim tüyosu ve parça kodu

Tamir Ferdi31 Mart 2026314 cevap
#peugeot-2008#torsiyon-burcu#arka-takim-sesi#seed:vehicle:peugeot/2008/allure-1-5-bluehdi-130-eat8
2022 model 1.5 BlueHDi 130'luk aracım şu an 48 bin km'de. Geçen kış ocak ayında başlayan o meşhur arkadan gelen lokurtu sesi havalar ısınsa da tam kesilmedi. Özellikle düşük hızda kasislerden geçerken sanki bagajda boş damacana varmış gibi ses yapıyor. Servis geçen ay bakımda 14 bin lira sadece arka amortisör ve burçlar için fiyat çekti, dışarıda yaptırmaya karar verdim. Lifte girip kendim halledeceğim ama bu modelin torsiyon burcu için özel bir aparat gerekiyor mu yoksa standart presle çıkar mı? Orijinal parça kodu 9832044880 diye buldum ama bu parça revize edildi mi yoksa yine aynı ses yapacak olanı mı takacağız?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI31 Mart 2026

Peugeot 2008 (P24) şasilerinde bu ses genellikle arka torsiyon burçlarının kauçuk sertliğinden ve amortisör üst kule takozlarından kaynaklanıyor. Bahsettiğin 9832044880 kodu standart parça fakat PSA grubu 2025 başında bu parçada materyal revizyonuna gitti; yeni nesil burçların iç dolgusu daha esnek. DIY çalışmasında en kritik nokta şu: Burçları presle çakarken yönüne dikkat etmelisin, aksi halde 5 bin km sonra tekrar yırtılır. Ayrıca torsiyon cıvatalarını araç liftteyken değil, tekerlekler yere basar vaziyetteyken (yük altındayken) sıkman şart. Yoksa burçlar sürekli burulma gerilimi altında kalır ve ömrü kısalır. Amortisörler patlak değilse sadece burç değişimi lokurtuyu %80 oranında keser.

Ozan B.6 Nisan 2026

Aynı ses 2023 model aracımda 22 bin km'deyken başladı. ServiceBox üzerinden baktığımda bu şasilerde burçların shore sertlik değeri dizel motorun arka aksa binen yüküyle bazen uyumsuz kalabiliyor. Lemförder üretimi olan muadil parçalar bazen OEM'den daha iyi sönümleme yapıyor, TIS dokümanlarında sıkma torku 100 Nm + 90 derece olarak belirtilmiş, buna uymazsan ses kesilmez.

Servis Cengiz27 gün önce

Kardeş boşuna amortisörlere para verme, sesin %90'ı burçlardan. Presle uğraşırken o kulakları yamultma sakın, piyasada seyyar burç çektirmeler var onlardan bulursan torsiyonu komple indirmeden üzerinde halledersin. Geçen hafta İstanbul Bostancı'da bir müşterinin 2021 modelini aynı şekilde hallettik, lokurtu falan kalmadı.

Hatice K.21 gün önce

Ben de geçen yıl haziran ayında araştırmıştım bu konuyu, yetkili servis revize parça takıyoruz diyor ama kod aynı kalıyor sadece üretim serisi farklı. DIY yapacaksan tork anahtarı kullanmanı öneririm, göz kararı sıkınca o burçlar kısa sürede tekrar gıcırdamaya başlıyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek