Cevaplar (4)
Bahsettiğin sorun 1.5 BlueHDi motorların en zayıf halkası olan AdBlue depo içi basınç valfinin tıkanmasıyla ilgili. Depo büzüştüğünde pompayı da bozuyor ve sistem komple değişim istiyor. 2026 itibarıyla yetkili servislerde bu setin değişim maliyeti işçilik dahil 45.000 - 55.000 TL bandında geziniyor. Eğer araç yetkili servis bakımlıysa 'iyi niyet garantisi' kapsamında %50-70 arası indirim koparabilirsin. Kamiq 1.0 TSI ile kıyaslarsan; yılda 15 bin km yaptığını varsayarsak mazot/benzin farkı sana yıllık yaklaşık 18-22 bin TL tasarruf sağlar. Yani iki yılda bir depo parası zaten yakıttan çıkıyor. Ancak kafa rahatlığı istiyorsan depo kapağının modifiye edilip edilmediğini kontrol etmen lazım.
Valla hocam ben geçen yıl 2020 modelinde yaşadım aynı durumu. 55 bin km'deydi araç, Ankara ABC'de iyi niyetten parçanın %70'ini karşıladılar ama yine de 12 bin lira işçilik ve sıvı parası verdim. Şimdiki aklım olsa hiç dizel riskine girmezdim, şehir içi zaten 6-7 litreden aşağı düşmüyor.
Depo büzüşmesi kronik ama çözümü var. Biz dükkanda depo kapağına ufak bir tahliye deliği açıyoruz vakum yapmasın diye. Eğer pompa yanmadıysa sadece depo değişimiyle kurtarırsın. P20E8 hata kodunu gördüğün an zorlamadan servise çekmen lazım yoksa sistem kendini kilitler marş basmaz.
Olay tamamen PSA grubunun kullandığı AdBlue tank tasarımındaki havalandırma valfinin kristalleşme yüzünden tıkanması. 2024 sonrası üretilen revizyonlu parçalarda bu sorun minimize edildi ama 2021 model alacaksan risk her zaman var. Excel yaparken işletim maliyetine bu riski %25 ihtimalle ekle derim.