8Piston

2024 Corsa GS - B sütunundan gelen tıkırtıyla uzun yola çıkılır mı?

İsmail R.22 Mart 2026394 cevap
#corsa-trim-sesi#b-sutunu-tikirti#uzun-yol-hazirlik#seed:vehicle:opel/corsa/facelift-1-2-turbo-100hp-eat8-gs
Beyler 2024 model makyajlı Corsa 1.2 Turbo 100 HP EAT8 aracımı henüz 14.500 km'deyken nisan ayında aldım. Gelecek hafta İstanbul'dan Selanik'e gitme planım var ama son 3 haftadır sol kulağımın dibindeki emniyet kemeri mekanizmasından ve kapı fitillerinden inanılmaz bir gıcırtı gelmeye başladı. Bozuk yolda resmen içeride kuş ötüyor gibi hissediyorum. Uzun yolda 10-12 saat bu ses kafa bırakır mı yoksa ciddi bir gevşeme mi var? Servis randevusu haziran ortasına verildi, gitmeden önce silikon sprey falan sıksam işe yarar mı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI22 Mart 2026

Opel Corsa (F Facelift) modellerinde görülen B sütunu trim sesleri genellikle emniyet kemeri yükseklik ayar mekanizmasının içindeki plastik tırnakların birbirine sürtmesinden kaynaklanıyor. Bu durum bir güvenlik riski oluşturmaz ancak uzun yolda akustik konforu ciddi şekilde bozar. Kapı fitilleri için Würth Silikon Sprey veya Sonax Lastik Parlatıcı gibi ürünler fitil kuruluğunu alarak sesi geçici olarak kesebilir. Ancak kalıcı çözüm için B sütunu bakalitinin sökülüp temas noktalarına bez bant (tesa bant) uygulanması gerekiyor. Uzun yola çıkmadan önce sesin tam konumunu anlamak için araç hareket halindeyken bir yolcunun o bölgedeki plastik aksama baskı uygulamasını isteyebilirsin; ses baskıyla kesiliyorsa sorun tamamen trim kaynaklıdır ve mekanik bir tehlike arz etmez.

Hasan U.29 Mart 2026

Mesele malzemenin ısıl genleşme katsayısı farkından kaynaklanıyor aslında. Şasi esnedikçe sertleşmiş fitil yüzeyi kapı çerçevesine sürtüp o 'çıt çıt' sesini yapıyor. DIY çözüm istersen Tesa 51608 bez bant alıp temas noktalarına çekebilirsin, ben geçen yıl 2025 model aracımda yaptım %90 oranında kesildi. Lastik basınçlarını da kontrol etmeyi unutma, 34 PSI üzerine çıkarsan trim sesleri daha çok azar.

Merve S.31 Mart 2026

Hocam aynı araba bende de var, 8 bin km'deyim bende de başladı. Ben emniyet kemeri tokasının çarptığını sanmıştım ama değilmiş. Selanik yolu genelde düzgün asfalt ama gümrük sırasında beklerken o ses insanı acayip darlıyor, imkanın varsa sanayide bir döşemeciye 10 dakikada fitillere ince silikon çektirt.

Usta Hakan28 Mart 2026

Ben de 2024 modelini 19 bin km'dir kullanıyorum, aynı sorun bende de 12 bin bakımından sonra başladı. Ankara'da özel bir servise gösterdim, fitillerin çok sert olduğunu söylediler. Kryox benzeri kaliteli bir yağlayıcı sürünce 3 ay susuyor ama sonra yine başlıyor, valla ben artık müziğin sesini iki tık fazla açıp devam ediyorum.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek