Cevaplar (2)
Corsa E OPC'lerdeki B16LES motor kodlu ünitelerde 4. silindirin fakir karışımda kalması ve aşırı ısınması sonucu 'ring land' denilen segman kanallarının kırılması maalesef bilinen bir durum. Alıcıların çekinmesi normal çünkü bu arıza motorun tamamen rektefiye edilmesine kadar gidiyor. Satış şansını artırmak için şu üç adımı izleyebilirsin:
- Kompresyon Testi: Silindirlerin basınç değerlerini gösteren güncel bir rapor al, 4. silindirin diğerleriyle uyumlu olduğunu kanıtla.
- Endoskopi: Buji yuvasından kamera ile piston tepesinin fotoğrafını çektirip ilana ekle.
- Maliyet Bilgisi: Eğer forged piston (Wössner vb.) güncellemesi yapılmadıysa, alıcıya 'eğer kırılırsa maliyeti budur' diyerek fiyatta revizyona gitmen gerekebilir.
Şu anki piyasada bu riskli motorlar için yaklaşık 50-80 bin TL arası bir 'risk indirimi' beklentisi oluşmuş durumda.
Abi ben de 2017 modelini 115 binde sattım geçen yıl Ankara'da. Ben ilana direkt 'Wössner forged pistonlu' yazmıştım, 1 hafta içinde gitti. Eğer motorun içi açılmadıysa adamların korkması doğal, çünkü o kanal bir kere çatladı mı motoru kucağına alıyorsun. Bence fiyattan kaçacağına git düzgün bir yerde kompresyon testi yaptır raporu koy, kafan rahat olsun.
Şu an bu OPC'lerin piyasası çok daraldı valla. Kimse o riske girmek istemiyor, alan da motoru kırıkmış gibi fiyat öldürüp alıyor. İstanbul tarafındaysan getir bir bakalım ama piyasa fiyatının en az 100 bin altına anca hızlı nakite döner bu araba. Kimse 'stock biniyorum' lafına inanmaz, OPC alan gazlar abi.
Asıl sorun motorda değil, fabrikanın kullandığı enjektör kütüğü ve yakıt haritasında. 4. silindir her zaman en son beslendiği için yüksek devirde fakire düşüyor. Eğer alıcıya 95 oktan değil de hep 98+ ve kaliteli yağ kullandığını (loglarla falan) ispatlarsan bilinçli kullanıcıyı ikna edersin ama zor iş moruk.