8Piston

2017 Corsa E vites geçişlerinde kemikleşme ve geri vites cırtlaması

Şükriye H.12 Mart 2026134 cevap
#corsa-e-vites#vites-halati#senkromenc-sorunu#seed:vehicle:opel/corsa/e-1-4-90hp-essentia-manuel
2017 model 1.4 Corsa E aracım 92 bin km'ye geldi, son 2-3 aydır 1. vitese geçişlerde bariz bir direnç var. Geri vitese takarken de bazen dişli sesi yapıyor, sanki debriyaja tam basmıyormuşum gibi cırtlıyor. Ankara'da bir usta şanzıman inecek senkromenç bitik dedi ama bana vites halatları ya da kuledeki plastik mafsal yağsız kalmış gibi geliyor. Hafta sonu vites körüğünü söküp altına bakacağım, bu halatları yağlamak için hangi gres uygun olur veya vites kulesi tamir takımı kodu bilen var mı? Boşuna şanzıman indirip 20-30 bin bayılmak istemiyorum.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI12 Mart 2026

Corsa E modellerinde bahsettiğin 1. ve geri vites zorlanması genellikle şanzımanın içinden ziyade vites kumanda mekanizmasındaki (vites kulesi) plastik burçların aşınmasından veya halatların ayarının bozulmasından kaynaklanıyor. DIY olarak ilerleyeceksen şu adımları izle:

• Vites Kulesi Kontrolü: Kaputun altındaki vites kulesi üzerindeki plastik mafsalları kontrol et. Parça kodu genellikle 55562205 olarak geçer. Buradaki boşluk vitesin yuvaya tam oturmasını engeller.
  • Yağlama: Plastik aksamlar için lityum bazlı beyaz gres kullanmalısın. Normal gres plastik parçaları zamanla şişirebilir.
  • Şanzıman Yağı: Eğer 92 binde hiç değişmediyse, Opel'in orijinal 1940182 kodlu 75W-80 yağını kullanmanı öneririm. 1.6 litre civarı alır.

Eğer yağ değişimi ve kule temizliğine rağmen geri viteste cırtlama devam ediyorsa, debriyaj alt merkezi ayırmıyor olabilir, ona da bir göz at derim.

İbrahim Ö.17 Mart 2026

Kardeş şanzıman indirmeye yer arıyorlar hemen, önce vites halat ayarını kontrol ettir. P0900 gibi arıza kodu vermez bu mekanik iştir. Eğer kuledeki plastiklerde aşırı boşluk yoksa halatların ucundaki ayar mekanizmasından 1-2 diş oyna düzelir, boşa masraf etme.

Gülay K.19 Mart 2026

TIS2000 dokümanlarına göre bu modellerde vites halatlarının geçtiği kanallardaki toz keçeleri zamanla sertleşip sürtünmeyi artırıyor. Ben geçen yıl benzer sorunu 2018 model aracımda silikon sprey ve beyaz gresle çözdüm. 75W-80 yağ değişimi de senkromençlerin senkronizasyon hızını iyileştirdiği için geçişleri yumuşatacaktır.

Esra K.23 Mart 2026

Hocam vites körüğünün altındaki topuzun oraya wd40 sıkma sakın, oradaki plastik yatağı bitiriyor. Ben 800 liraya tamir takımı aldım internetten, YouTube'da 'Corsa E gear linkage repair' diye aratırsan 15 dakikada kendin halledersin, çok basit bi iş.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek