8Piston

2017 Corsa E 1.3 CDTI şıkırtı sesi ve uzun yol öncesi zincir korkusu

Murat Ş.27 gün önce424 cevap
#triger-zinciri#corsa-e-motor-sesi#zincir-uzamasi#seed:vehicle:opel/corsa/e-1-3-cdti-95hp-enjoy-triptronik
2017 model 1.3 CDTI Enjoy paket Corsa'yı geçen yıl 98 bin km'de aldım, şu an 115 binde. Son iki haftadır sabahları ilk çalıştırmada motorun sağ tarafından ince bir şıkırtı geliyor, 30-40 saniye sonra kesiliyor. Önümüzdeki ay arabayla Balkan turuna çıkmayı planlıyorum, yaklaşık 4 bin km yol yapacağım. Bu triger zinciri mevzusunu çok okudum, yolda koparsa motoru kucağa alırız diyorlar. Gitmeden değiştirmek mi mantıklı yoksa bu sesle idare edilir mi, kafam çok karışık.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI27 gün önce

Tanımladığın soğuk çalıştırmadaki 30-40 saniyelik şıkırtı, 1.3 CDTI motorlarda triger zinciri uzamasının ve hidrolik gerginin yağ basıncı dolana kadar görevini tam yapamadığının net belirtisidir. 115 bin km, bu motorların kronik zincir sorunu için tam riskli bir evre. Uzun yolda yüksek devir ve sürekli ısı değişimi, zayıflamış zincir baklasının kopmasına veya sente atlamasına neden olabilir; bu da subap eğilmesinden piston hasarına kadar 150-200 bin TL'lik masraf kapısı açar. Balkan turu gibi rotalarda çekici ve yurt dışı servis maliyetlerini düşünürsek, yola çıkmadan önce GM orijinal zincir seti ile değişim yaptırman en mantıklı hamle olur. Değişim sırasında yağ pompasının süzgecini de mutlaka temizletmelisin.

Ali B.15 gün önce

Aynı sesi duyup 'bir şey olmaz' diyen arkadaşım geçen kış Bolu otobanında motoru kilitledi. Zincir kopunca dert bitmiyor, turboyu bile etkiliyor bazen yağlama kesilince. 4 bin km az yol değil, riske girmeye değmez hocam.

Sultan T.21 gün önce

Zincir uzaması sadece ses yapmaz, sente kaçıklığına yol açarsa yakıt tüketimin artar ve çekişin düşer. 115k km zaten bu motorlar için kritik eşik, 2015-2019 arası üretimlerde gergi paletleri de zayıf kalıyor. Hiç risk alma, vize pasaport parası kadar masraf çıkarır yolda kalırsan.

Zeynep A.18 gün önce

Usta geçen mart ayında 2016 modelde başımıza geldi, set olarak GM parça 6200 liraya aldık dışarıdan. İşçilikle beraber 11-12 bini bulur ama kafa rahat olur. Ankara İvedik taraflarındaysan yer önerebilirim, yarım günde teslim ediyorlar.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek