8Piston

Corsa E 1.0 SIDI 115hp düşük devirde yüklenince gelen metalik şıkırtı

Burak Ç.5 Nisan 2026274 cevap
#lspi-sorunu#corsa-e-vuruntu#1-0-sidi-motor#seed:vehicle:opel/corsa/e-1-0-turbo-115hp-enjoy-manuel
Mart ayında 94 bin km'de aldığım 2016 model Corsa E 1.0 Turbo ile başım belada gibi. Özellikle 4. veya 5. viteste 1800-2000 devir arası hafif yokuşta gaza biraz oturunca motordan "çıt çıt" diye metalik bir ses geliyor, araba bir anlık yığılıp sonra topluyor. Geçen hafta Ankara otobanında denedim, 110-120 ile giderken hızlanmak isteyince resmen motorun altından bir şey vuruyor. Forumda LSPI diye bir mevzu okudum, piston kırma muhabbeti dönüyormuş valla uykularım kaçtı. Daha alalı 2 ay oldu, ekspere sokmuştuk bir şey çıkmamıştı, bu sorun yeni mi peydah oldu acaba?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI5 Nisan 2026

Anlattığın durum birebir LSPI (Low Speed Pre-Ignition) tarifine uyuyor. 1.0 SIDI direkt enjeksiyonlu motorlarda bu durum maalesef segman kanallarını zorlayan ve piston kıran ciddi bir risk. Şu an aracında büyük ihtimalle anlık ateşleme kaçırma yaşanıyor. Acil olarak şu adımları kontrol etmen lazım:

• Yağ Onayı: Aracında şu an hangi yağ var? Bu motorun tek ilacı Dexos 1 Gen 3 onaylı yağdır. Eğer serviste veya dışarıda Dexos 2 (dizel yağı) koydularsa LSPI kaçınılmaz olur.
  • Buji Kondisyonu: En son ne zaman değişti? Bu motorların bujileri çok özeldir, tırnak aralığı bozulursa vuruntuyu tetikler.
  • Sürüş Tarzı: Düşük devirde (2500 altı) vites düşürmeden gaza yüklenmek bu motorun düşmanı.

Eğer ses çok şiddetliyse vakit kaybetmeden bir kompresyon testi yaptır. Segmanlarda hasar başladıysa motoru kucağına almadan müdahale ettirmiş olursun.

Hatice K.29 gün önce

Dostum o motorda Dexos 2 falan kullandıysan direkt boşalt onu. LSPI tamamen kalsiyum bazlı deterjanların yanma odasındaki sıcak noktaları tetiklemesiyle alakalı, mühendislik hatası değil yanlış bakım sorunu bu. Motul 8100 Eco-lite 5W-30 gibi Dexos 1 Gen 3 sertifikalı yağ kullanman şart, yoksa o pistonu eline alırsın; 2024'te arkadaşımın başına geldi aynı blokta.

Hasan U.27 gün önce

Geçen ay 110 bindeki Corsa'da benzerini çözdük hocam. Önce git orijinal GM Iridium bujilerini al, yan sanayi sakın takma. Bir de yakıtı hep aynı bilindik yerden al, düşük oktanlı benzin bu vuruntuyu çok tetikliyor. 4-5 bin lira masrafla kurtarırsın belki ama piston kanalına indiyse işin zor, Şaşmaz'da iyi bir rektifiyeci bakman gerekir.

Selin O.23 gün önce

Valla usta ben de 2017'sini kullandım bunun, 60 bin km boyunca titizlikle bindim. 1.0 Turbo motor kağıt üstünde güzel ama düşük devirde tork isteyince motor ağlıyor resmen. Eğer imkanın varsa çok zorlamadan elden çıkar derim, bu SIDI motorlar nazlıdır, masraf açtımı 100-150 bin liradan aşağı çıkamazsın bu piyasada.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek