8Piston

2011 Corsa OPC 135 bin km - Uzun yol öncesi 4. silindir riskini nasıl minimize ederim?

Pınar T.7 gün önce64 cevap
#corsa-opc#piston-erimesi#uzun-yol-hazirlik#seed:vehicle:opel/corsa/1-6-turbo-192hp-opc-manuel
Haziran ortasında araçla İtalya'ya kadar gitme niyetim var, toplamda 4500-5000 km yol yapacağım. Araç 2011 model 135 binde, stok motor. Bu OPC'lerdeki 4. silindir piston eritme mevzusu uykularımı kaçırıyor. Şu an gidişinde, sesinde hiçbir sorun yok ama yüksek süratte uzun süre gitmek bu kronik sorunu tetikler mi merak ediyorum. Yakıt kütüğü ve soğutma zayıflığı diyorlar, yola çıkmadan önce masraftan kaçmadan neyi değiştirmeliyim yoksa bu km'de risk her türlü var mı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI7 gün önce

Corsa D OPC'lerdeki Z16LER motor kodlu bu ünite için endişen yersiz değil. 4. silindirin yakıt kütüğünün sonunda kalması nedeniyle fakir karışıma düşmesi ve soğutma suyunun o bölgede en geç sirküle olması temel sebep. Uzun yol öncesi şu üç adımı atmanı öneririm:

• Enjektör Testi: 4. silindir enjektörünün debisini mutlaka ölçtür, diğerlerinden az işiyorsa o pistonu eline alman an meselesi olur.
  • Yazılım Kontrolü: Araçta Stage 1 veya agresif bir yazılım varsa uzun yol öncesi mutlaka güvenli sınırlara çektir.
  • Ekstra Soğutma: 'Coolant bypass' denilen ve 4. silindir çevresindeki su akışını hızlandıran modifikasyonlar piyasada mevcut, bunu araştırabilirsin.

Eğer motordan kompresyon testi aldığında değerler %10'dan fazla sapmıyorsa ve yağ eksiltme yoksa, 100-110 derece yağ sıcaklığını geçmediğin sürece risk minimize edilmiş olur.

Mekanikçi Erkan3 gün önce

Kral o km'ye kadar kırmadıysa temizdir ama İtalya otobanında sıkıştıracaksan stok pistonla kumar oynarsın. Ben geçen yaz 120 binde açtırdım motoru, direkt Wössner forge piston attım kafam rahatladı. Yazılımı da kıstım biraz, şu an 210 hp civarı tık demiyor, öbür türlü her gaz bastığında 'acaba şimdi mi' diye göstergeye bakarsın valla.

Ozan B.3 gün önce

Hocam 2 yıl önce başıma geldi, Ankara-İstanbul arası 160-170 sabit giderken motor bir anda sarsmaya başladı. 4. silindir sekman kanalı çatlamış, 85 bin lira masraf açtı o zamanın parasıyla. Bence yola çıkmadan önce bir endoskop kamera ile bujiyi söküp piston tepesine baktır, erime başlangıcı varsa yüzeyde belli olur zaten.

İsmail R.3 gün önce

Mesele sadece yakıt değil, OEM yakıt regülatörünün tepki süresi de bu motorda çok eleştiriliyor. Teknik dökümanlarda (TIS) özellikle yüksek devirlerdeki ısı birikiminden bahsedilir. Eğer imkanın varsa bir EGT (Egzoz Gazı Sıcaklığı) göstergesi bağlat, 900 derecenin üzerine çıktığını gördüğün an ayağını gazdan çekersin, en azından motoru kurtarırsın.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek