8Piston

2014 Corsa D 1.3 CDTI 95hp - sabahları gelen o metalik şıkırtı normal mi?

Şükriye H.23 Mart 2026174 cevap
#corsa-d-zincir#1-3-cdti-motor-sesi#egzantrik-zinciri#seed:vehicle:opel/corsa/1-3-cdti-95hp-ecoflex-enjoy-manuel
Fiesta'dan bu Corsa D 95'lik EcoFlex Enjoy paket araca geçeli 2 ay oldu, yakıtından falan çok memnunum ama sabah ilk çalıştırmada 20-30 saniye boyunca dikiş makinesi gibi bir şıkırtı sesi geliyor motorun sağ tarafından. Araç 165 binde, bakımları düzenli dendi ama bu ses canımı sıkmaya başladı. Isınınca kesiyor, gün içinde bir daha yapmıyor. Zincir uzaması diyorlar bu motorlara, Ankara Ostim'de bi usta 'idare eder böyle' dedi ama yolda bırakır mı korkusu var. Değişmezsem ne kadar gider böyle, bu kronik dedikleri olay gerçekten patlıyor mu?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI23 Mart 2026

Corsa D 1.3 CDTI motorlarda bahsettiğin şıkırtı sesi tipik bir zincir gergisi ve zincir uzaması belirtisidir. Bu motorlardaki ince yağ kanalları zamanla kurum yaparak doluyor ve yağ basıncı gergiyi tam itemediği için zincir gevşek kalıp kapağa vuruyor. Sesin 30 saniye sonra kesilmesi, yağın o bölgeye ancak ulaşmasından kaynaklı. Eğer ses süresi 1 dakikayı geçmeye başlarsa veya sıcak motorda da gelirse risk çok büyük demektir. GM (Orijinal) veya Febi/Ina marka zincir setiyle değişim yapmanı öneririm. 2026 piyasasında işçilik dahil 14.000 - 18.000 TL arası bir maliyet çıkarır. İhmal edersen zincir sente atlatır, bu da subap eğmesine ve minimum 60-70 bin TL'lik rektifiye masrafına yol açar.

Mehmet K.25 gün önce

Valla Corsa'nın tek falsosu bu zaten, onun dışında tank gibi arabadır. Ben alırken direkt 15 bin aşağısına teklif verip alıyorum, aldığım gün de servise bırakıp zinciri set halini değiştiriyorum kafam rahat ediyor. Geçen ay arkadaşa aldık 2012 model, o da aynı dertten muzdaripti.

Servis Cengiz30 Mart 2026

Boşver diyen ustadan uzaklaş hocam. 1.3 Multijet/CDTI bloklarda zincir 160 bini gördüyse o ses 'beni değiştir' çığlığıdır. Yağ pompasını da mutlaka ölçtür, kanallar tıkalıysa yeni zinciri de 20 bin km sonra eline alırsın.

Emine Ç.4 Nisan 2026

Bende de 2013 modeli vardı, 140 binde benzer sesle başladık. Ben 'bişey olmaz' diye 10 bin km daha bindim, geçen yıl nisan ayında ışıklarda dururken şık diye kopardı. 45 bin lira masraf çıktı o zamanın parasıyla, hiç riske girme derim kral.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek