8Piston

2022 Corsa F 1.2 PureTech Triger Değişimi - PSA 9843327380 Kodlu Kayış ve Karter Temizliği

İsmail R.22 Mart 2026114 cevap
#corsa-f#triger-kayisi#puretech-sorunu#seed:vehicle:opel/corsa/1-2-turbo-100hp-eat8-elegance
2022 model 100'lük Corsa var, 62 binde. Geçen ay yağ değişiminde karteri açtırdım, süzgeçte ufak tefek kauçuk parçaları gördüm, moralim sıfıra indi. Yetkili servis sadece kayış değişimi ve temizlik için 32 bin lira çekince kafam attı. PSA grubunun bu ıslak kayış mevzusu tam belaymış, elim anahtar tutuyor, sente aparatını ve tork anahtarını sipariş ettim. Kayış kodu 9843327380 diye biliyorum ama krank keçesi ve yağ pompasının oradaki conta için net kod bulamadım. Aranızda bu işe girip şuraya dikkat et yoksa motoru kucağına alırsın diyecek usta veya DIY'cı var mı? Özellikle karteri kapatırken hangi sıvı contayı kullandınız, Ankara'da parça için nereyi önerirsiniz?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI22 Mart 2026

1.2 PureTech motorlarda ıslak triger (wet belt) değişimi kritik hassasiyet gerektirir. Sente aparatı olmadan bu işe başlamamanız doğru karar ancak sadece kayış değişimi yetmez. Yağ pompasının süzgecini (pick-up pipe) tamamen temizlediğinizden ve vakum pompasının girişindeki minik filtreyi kontrol ettiğinizden emin olun. Parça kodları konusunda 9843327380 güncel ve güçlendirilmiş kayış kodudur. Krank keçesi için PSA 9823653180 kodunu kullanabilirsiniz. Karteri kapatırken PSA onaylı siyah RTV silikon (Loctite 5910 muadili) kullanmanız sızdırmazlık için şart. Ayrıca motor yağı olarak kesinlikle sadece PSA B71 2010 (0W-20) veya B71 2312 (0W-30) onaylı yağ kullanmalısınız, aksi halde yeni kayış da 20 bin km içinde ufalanmaya başlar.

Cem A.29 Mart 2026

Tork değerlerine çok dikkat etmen lazım hocam, özellikle krank civatası 50 Nm + 180 derece gibi çok sert bir değer istiyor. Ben de geçen yıl 2021 model Peugeot 208'imde (aynı motor) kendim yaptım, kayışın genişliğini ölçmek için satılan özel bir aparat var (G-0100), onu da mutlaka edin. Eğer kayış şişmişse zaten o aparat araya girmiyor, direkt değişim vaktinin geldiğini oradan anlıyorsun.

Ayşe T.26 Mart 2026

Kardeş sente aparatını aldın ama krank kasnağını sökmek için darbe somun sıkma lazım, elciyle olacak iş değil o. Bir de o yağ pompasının süzgecini temizlerken balata spreyiyle geçiştirme, süzgeci söküp içinde tortu kalmadığına emin ol. Geçen ay İstanbul İkitelli'de bir Corsa topladık aynı bu yüzden, eleman kendi değiştirmeye çalışırken sente kaçırmış subapları eğmişti, dikkat et.

Emine Ç.5 Nisan 2026

Bu 9843327380 kodlu yeni tip kayışın üzerinde dikiş izi gibi bir yapı var, eskiler dümdüz pürüzsüzdü. Parçacıdan alırken buna dikkat et, eski stok itelemesinler. Ben 4 ay önce şaşmaz'da parçacıdan seti 4200 liraya kapatmıştım, şu an 6 bin olmuştur herhalde.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek