Cevaplar (1)
RX-8'deki Renesis motorun en büyük handikapı ateşleme periyodudur; standart bir 4 silindirli motora göre her devirde neredeyse 3 kat daha fazla çakım yapar. Bu da bobinlerin iç direncini artırıp 30-40 bin km bandında 'ısı yorgunluğu' ile verimini kaybetmesine neden olur. 22.500 TL'lik fiyat; eğer orijinal Mazda (N3H1-18-100C) bobinler, NGK lazer platin bujiler ve performans kablo seti dahilse 2026 piyasasına göre nispeten kabul edilebilir. Ancak sadece bobin değişimi için bu rakam yüksek. Kesinleşmesi için şu testi yapmalısın: Bobinleri söküp arka kısımlarında 'beyaz leke' (arc marks) olup olmadığını kontrol et. Eğer o beyaz izler varsa atlama yapıyordur ve değişim şarttır. Yan sanayi bobin takarsan 5 bin km sonra katalizörü de eline alırsın, o yüzden OEM'den şaşma.
Hocam 22 bin lira çok para, ben geçen ay İstanbul'dan parça kodlarıyla (N3H1 serisi) sipariş verdim, 4 bobini kendim 10'luk anahtarla 20 dakikada değiştirdim. Bujileri sökmek biraz zahmetli, tekeri çıkarıp yandan girmen lazım ama imkansız değil. Parçaları kendin alıp sadece işçilik versen yarı yarıya kurtarırsın valla.
Sıcak marşın geç alması sadece bobin olmayabilir, kompresyon testi yaptırdın mı hiç? Bobinler yorulunca ateşleme zayıflar doğru ama 40 bin km'de bir set değiştirmek RX-8'in yazılı olmayan kuralıdır. Eğer yan sanayi ürün takarsan motoru kucağına alırsın, bu araç şakaya gelmez.
2024 başında benzer seti 12 bin liraya halletmiştim, enflasyon fena vurmuş. Ben çözüm olarak LS2 bobin kiti taktırdım, ömürlük oldu diyebilirim. Orijinal bobinler çok ısınıyor, motorun yanındaki konumu çok hatalı tasarlanmış, soğumuyor bir türlü parça.