Cevaplar (3)
13B-MSP motorunda 6.2 bar artık sınır değerin altı sayılır ve apex seal değişimi kaçınılmaz. DIY rebuild yapacaksan sadece seal değil, housing yüzeylerindeki aşınmayı (chatter marks) mikrometre ile kontrol etmen hayati önemde. Eğer yüzeylerde dalgalanma varsa yeni seal takman hiçbir şeyi çözmez, 5-10 bin km sonra kompresyon yine düşer. Parça konusunda Goopy Performance sealleri OEM'e göre daha esnektir ve yüzey hatalarını daha iyi tolere eder ancak Atkins daha uzun ömürlüdür. Şu detayları netleştirmen lazım:
- Side seal boşluklarını (clearance) ayarlamak için taşlama taşın var mı?
- Stationary gear bearing'lerde renk değişimi fark ettin mi?
- OMP (Oil Metering Pump) debisini kontrol ettin mi?
Eğer housingler sağlamsa Mazda'nın güncel N3H1-11-C00C kodlu 2mm seallerini öneririm. Montajda mutlaka 'vaseline' yerine düzgün bir 'assembly lube' kullan, ilk çalıştırmadaki sürtünme sealleri kırmasın.
Kardeş motoru indirmekle iş bitmiyor, o housingleri ölçmeden işe girersen elinde kalır. Geçen yıl Ankara'da bir arkadaş kendisi topladı, 3 bin km sonra motoru kucağına aldı çünkü rotor köşe boşluklarını (corner seal) sente ile düzgün ayarlamamış. Tork anahtarın kalibrasyonlu olsun, özellikle gövde saplamalarında şakaya gelmez.
DIY yapacaksan kesinlikle 'Service Highlights' dökümanını yanına al, oradaki clearance tabloları çok kritik. Ben 2024 başında kendi aracımda Goopy denedim, soğuk marşta çok daha stabil ama pre-mix (yağ karıştırma) yapmayı sakın bırakma. Bir de mutlaka oil pressure regulator modunu yap, bu motorun ana sorunu düşük yağ basıncı yüzünden sealleri yakması.
Valla helal olsun cesaretine moruk, ben 180 binde sattım rx-8'i kurtuldum. İstanbul'da bu işin parçasına bile 50 bin istiyorlar şaka gibi. Eğer vaktin varsa ebay'den komple master rebuild kit getirtmek daha ucuza gelebilir, gümrükte takılmazsa tabii.