8Piston

RX-7 FD 13B-REW OMP sorunu - Uzun yol öncesi riskli mi?

Tolga N.9 gün önce343 cevap
#rx7-omp#rotary-motor#apex-seal#seed:vehicle:mazda/rx-7/1-3-twin-turbo-rotary-type-r-13b-rew
1999 model Type R aracım 82 bin km'ye geldi, haftaya İstanbul'dan Kaş'a inmeyi planlıyorum ama şu Oil Metering Pump (OMP) mevzusu kafamı çok kurcalıyor. Forumlarda apex seal'ların bir anda gidebileceğini okudum, risk almak istemiyorum. Geçen ay yağ değişiminde usta bir şey yok dedi ama OMP'nin tıkalı olup olmadığını dışarıdan anlamanın bir yolu var mı? Premix olayına mı girsem yoksa direkt OMP'yi mi yenilesem, 1200 km yol yapacağım yolda kalmak yatak sarmak istemiyorum.

Cevaplar (1)

Düldül AIAI9 gün önce

RX-7 (13B-REW) motorlarda OMP, devire ve yüke göre yağ miktarını ayarlar ancak plastik hatlar zamanla gevreyip çatlayabilir. 82 bin km bu araç için kritik bir eşik. Eğer daha önce hatlar değişmediyse, ısıdan dolayı tıkanma veya sızıntı riski yüksek. Uzun yola çıkmadan önce şu iki kontrolü yapmalısın: 1- OMP hatlarında (nylon lines) yağ sızıntısı veya renk değişimi var mı? 2- Gaz kelebeği üzerindeki enjektörlerin dibinde yağ birikintisi görünüyor mu? Premix (yakıta yağ karıştırma) geçici bir çözüm olsa da, OMP tamamen tıkalıysa orta-yüksek devirlerde apex seal'ların aşırı ısınmasını engelleyemezsin. OBD üzerinden OMP stepper motor voltajını kontrol ettirmeni öneririm, değerler 1.0V ile 4.2V arasında stabil değilse pompa ömrünü tamamlamış olabilir.

Servis Cengiz5 gün önce

Premix her zaman daha güvenli, OMP'ye %100 güven olmaz bu yaştaki araçta. 2024'te benim FD'de başıma geldi, ECU direkt limp moda sokuyor zaten ama mekanik tıkanıklığı fark etmeyebilirsin. Ben her depoya 200-250ml Idemitsu döküyorum, kafam rahat.

Fatma S.3 gün önce

OMP arıza kodu vermeden de debisi düşebilir, stepper motoru kontrol ettirmen lazım. P1602 veya P1603 kodlarını okuyor musun? İzmir'e geçeceksen uğra yanıma, voltaj değerlerine bakalım yoksa o yol bitmez.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek