Cevaplar (2)
RX-7 serisindeki 13B motorlarda karşılaştığın bu durum kronik bir zengin karışım stratejisinden kaynaklanıyor. Motor soğukken ECU, ısınmayı hızlandırmak için odaya çok fazla yakıt gönderir; ısınmadan stop ettiğinde ise bu yakıt buharlaşamaz ve bujileri 'ıslatır'. Bu sorunu yaşamamak için en temel kural motorun en azından termostat açana kadar çalışmasına izin vermektir. Maliyet kalemlerinde ise rotary motorlar için ateşleme sistemi kritiktir; zayıf bobinler flooding riskini %40 artırır. Eğer bütçen uygunsa ateşleme sistemini 'LS coil' dönüşümü ile güçlendirmeni öneririm, bu sayede hem yanma verimi artar hem de boğulma riski azalır. Deflooding prosedürü için yakıt pompası sigortasını çekip marş basmak geçici çözümdür ancak uzun vadede enjektör temizliği ve ECU yazılımındaki 'cold start' haritasının kontrol edilmesi gerekir.
Kral o işin çözümü basit, torpidonun altına yakıt pompasına giden hatta bir switch (şalter) atıyorsun. Motoru stop etmeden önce switch'i kapatıp hattaki yakıt bitince stop etmesini sağlıyorsun, o zaman flooding falan kalmıyor. Ben 2025 başından beri kendi aracımda böyle kullanıyorum, bir kere bile marşta kalmadım.
S13 ile kıyaslaman teknik olarak pek doğru değil çünkü SR20 veya CA18 motorların termal verimliliği ile Wankel'in egzoz portu yapısı bambaşka. Rotary'de yanma odası yüzey alanı çok geniş olduğu için soğukken duvarlarda yakıt filmi birikmesi daha fazla oluyor. 2026 piyasasında premix yağ masrafını da hesaba katarsan km başına maliyetin pistonlu rakiplerinden %30-40 yukarıda kalması normal, kabullenmek lazım.
Valla hocam 180 binde sattım eski FC'yi, o boğulma yüzünden iki kere marş motoru yedim. İstanbul'da düzgün usta bulmak da dert, parça desen zaten Japonya'dan gelene kadar mevsim değişiyor. Bence yıllık bütçene şimdiden bir 100 bin lira kenara ayır, apex seal falan derken ne zaman ne isteyeceği belli olmuyor bu makinelerin.